UAE Emirates loni překvapil celkovým vítězstvím na Tour de France. Tadej Pogačar dostal celek ze Spojených arabských emirátů na samotný vrchol cyklistiky a štědří mecenáši se mu odměnili novou smlouvou. Mladý Slovinec ale musí převzít zodpovědnost na největších závodech.

Letos se Pogačarovi daří vše (snad jen s výjimkou domácího šampionátu). Na jaře byl nejlepším cyklistou na světě, když vyhrál UAE Tour, Tirreno - Adriatico a monumentální klasiku Lutych - Bastogne - Lutych. Po krátkém odpočinku a dlouhém vysokohorském soustředění v Sestriere se vrátil suverénním vítězstvím na Kolem Slovinska. Zdá se, že v kopcích je neporazitelný a na Tour bude největším favoritem.

Rui Costa 

Jenže sám vše zvládnout nemůže. Každý favorit Tour de France potřebuje kvalitní sestavu pomocníků a v tom stále ztrácí v porovnání s týmy Ineos Grenadiers a Jumbo - Visma. Vedení UAE Emirates rozhodlo, že Pogačarovi budou pomáhat Marc Hirschi, Davide Formolo, Brandon McNulty, Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen, Rui Costa a Rafal Majka.

UAE Emirates se zaměřil především na vrchaře, v kopcích to umí Majka, Formolo, McNulty, Hirschi i Costa. Na roviny jsou vybráni debutant Bjerg a zkušený Laengen. Přitom loni měl Pogačar největší problém na rovinách a větru. A tato sestava nevypadá jako ideální pro terezíny. Pokud budou soupeři útočit na větru, nebude to pro Pogačara snadné. 

Navíc Costa, Majka a Hirschi nejsou zrovna vyhlášenými domestiky, radši jezdí na vlastní výsledky. Jenže nyní jsou zcela seznámeni se situací. Záleží jen na Pogačarovi a jeho výsledku v celkové klasifikaci. Joxean Fernandez Matxin, manažer UAE Emirates, to dává zcela jasně najevo: "Náš letošní cíl je zřejmý, pokusíme se obhájit vítězství s Tadejem Pogačarem, takže jsme museli postavit tým kolem něj. Zvolili jsme mix mládí a zkušeností, bereme silný blok vrchařů a také kvalitní závodníky na roviny. Samozřejmě budeme hlídáni ostatními týmy a nebude to snadné, ale jsme sebevědomí a víme, že dobrý výsledek je zcela v možnostech Tadeje a celého týmu."

Brandon McNulty 

Majka jako ryzí vrchař by měl s Pogačarem vydržet v dlouhých kopcích nejdéle. Ale hodně se očekává i od mladého Američana Brandona McNultyho. Na jaře se mu dařilo a měl být lídrem UAE Emirates na Giro d'Italia, ale později se vedení týmu rozhodlo ušetřit ho až na Tour.

Davide Formolo má za sebou italské Giro, ale je připraven. Formolo umí v kopcích i v lehčím a klasikářském terénu a jako domestik se už osvědčil. Rui Costa je velmi zkušený závodník, který na Okolo Švýcarska prokázal výbornou formu. Marc Hirschi se po přestupu ze Sunwebu ještě nedostal do své nejlepší formy, ale v kopcích by měl být platným závodníkem.

Vynikající časovkář Mikkel Bjerg pojede svou první Tour a bude pracovat na rovinách. Čeká ho pravděpodobně spousta kilometrů na čele pelotonu. Vegard Stake Laengen je jediným členem sestavy, který je klasickým domestikem. Vysoký Nor pomáhal Pogačarovi už loni a zvládne potáhnout na rovině i v kopcích. 

Sám Pogačar patří k nejspolehlivějším lídrům současnosti. Pomáhat mu je radost, protože většinou dovede snahu týmu k vítězství. A také si umí poradit sám a může využívat práce ostatních celků. "Vrátit se na Tour jako obhájce vítězství je mimořádné. Pro spoustu lidí byl letošní rok těžký a tak doufám, že nás čekají tři týdny zajímavého závodění. Mně se zatím opravdu dařilo a těším se na start Tour. Mám za sebou dobrou přípravu a jsem v dobré kondici. Věřím si a věřím týmu. Nemůžeme se už dočkat," říká Pogačar.

Mnozí zkušení závodníci týmu UAE Emirates se do sestavy nedostali. Vítězové několika etap Matteo Trentin a Alexander Kristoff, překvapivě se nedostalo ani na Pogačarova krajana a věrného domestika Jana Polance. Smůlu mají i vrchař David de la Cruz, všestranný pomocník Marco Marcato a další.