76. ročník Vuelty začne před katedrálou v Burgosu. Závodníci první den Vuelty zvládnou velmi technickou, osmikilometrovou časovku. Po 21 dnech se celý závod uzavře před katedrálou v Santiago de Compostella. Po velmi dlouhé době Vuelta nenavštíví Madrid. 

První horská etapa je na řadě už třetí den závodu. Cyklisté musejí dorazit na vrchol stoupání Picón Blanco, do výšky 1500 metrů nad mořem. Je to stoupání 1. kategorie a první opravdový test vrchařské připravenosti. Podle Fernanda Escartina, stavitele trasy Vuelty, bude první opravdu horskou etapou až 7. etapa. Na pouze 152 kilometrech je šest vrchařských prémií, včetně cílového dojezdu na Balcón de Alicante. Ještě těžší bude 9. etapa. 188 kilometrů v nejtěžších kopcích. Etapa má převýšení skoro 4500 metrů a mimořádně náročná stoupání Alto Collado Venta Luisa a cílové Velefique jsou až v druhé polovině.  

1. týden Vuelty:

loading...

V druhém týdnu závodu, přijdou na řadu etapy zvlněné a rovinaté, ale o víkendu se závodníci vrátí do hor. 160 kilometrů dlouhá 14. etapa dvakrát překoná stoupání Pico Villuercas, poprvé bude stoupání trochu kratší, ale s třemi kilometry vedoucími po betonové silnici s 15 %. Druhý výjezd, od Guadalupe, je delší a skončí ve výšce 1570 metrů nad mořem. Bude to jedna z rozhodujících etap závodu. Stejně jako nedělní etapa. Tak je hodně dlouhá, měří 193,4 kilometru a na trase jsou čtyři vrchařské prémie, z toho dvě 1. kategorie. 

2. týden Vuelty: 

loading...

Po druhém volném dnu se závodníci musí připravit na posledních šest etap. Ve středu 1. září je na programu královská etapa. Před slavným dojezdem na Lagos de Covadonga cyklisté objedou dva okruhy s výjezdy na vrchol stoupání Collada Llomena, téměř 8 kilometrů dlouhý kopec s úseky kolem 14 %. Covadonga je extrémně náročný výjezd, zařazený do speciální kategorie ESP. Ale to není všechno, hned o den později se jede 159 kilometrů dlouhá etapa s dvěma výjezdy 1. kategorie a cílovým dojezdem na Altu d´El Gamoniteiru, což je další speciální stoupání, které má neustále mezi 10 až 12 %, měří 15 kilometrů a končí ve výšce 1772 metry nad mořem.

3. týden Vuelty:

loading...  

Pořadatelé připravili zajímavý a překvapivý závěr Vuelty. Předposlední etapu totiž přejmenovali na malý Lutych - Bastogne - Lutych. 174 kilometry dlouhá etapa je ztížena mnoha menšími stoupáními. Den před koncem závodu může být taková etapa hodně nebezpečná a náročná. Lídři na celkové pořadí se neodpočinou ani v poslední etapě. Dříve si mohli prohlížet krásy Madridu a čekat na spurt, letos ze sebe musí vydat vše v časovce 33,7 kilometru. Snadno to bude může rozhodující a nejdůležitější etapa celé Vuelty. Časovka je celkem dlouhá a převážně rovinatá a lehkým vrchařům vyhovovat nebude. Je skvělé, že se pořadatelé zbavili nezáživné sprinterské etapy.