Vuelta a San Juan má letos sedm etap a nezvykle i jeden volný den, který přijde po čtvrté etapě. Začíná se rovinatou etapou z města San Juan do Pocita. Následující den už je na programu o něco těžší etapa na okruzích v Peri Lago Santa Negra, kde se pětkrát pojede stoupání 3. kategorie. Velmi důležitý den je třetí, časovka jednotlivců na 14,4 kilometru. Naprosto rovinatá etapa určitě vytvoří větší časové rozdíly mezi závodníky. Následující etapa do Villa San Agustín se vrátí do kopců, ale velmi náročné stoupání 1. kategorie je uprostřed etapy a zbytek dne, téměř devadesát kilometrů, se bude mírně sjíždět do cíle. 

Rozhodující den pro celkové pořadí se očekává po dni volna. Pátá etapa na Alto de Colorado bude velmi těžká. Cílové stoupání 1. kategorie měří přes dvacet kilometrů, ale je mírné, v průměru jen 4,3 %. Jenže stoupat se bude v podstatě celý den a hlavně se vystoupá až do výšky 2624 metrů nad mořem a to může být pro některé cyklisty v lednu velmi těžký úkol. 

Po této etapě jsou na řadě dvě rovinaté etapy v San Juanu, které velmi pravděpodobně skončí hromadným dojezdem. 

Favorité

Vuelta a San Juan není závodem WorldTour, dokonce ani HC, ale jen 1. kategorie, přesto sem zamířilo sedm sestav WorldTour: Trek-Segafredo, Quick-Step Floors, Bahrain Merida, Movistar, BORA-hansgrohe, Lotto Soudal a UAE Emirates. Dalších pět týmů patří do kategorie ProConti: Wilier-Selle Italia, Israel Cycling Academy, Caja Rural Seguros RGA, Androni Giocattoli a UnitedHealthcare. Velmi dobří ale v tomto období bývají domácí jezdci a obecně Jihoameričané, kteří jsou na místní podmínky zvyklí. Ty však podrobně neznáme a nedokážeme říct, kdo by mohl usilovat o celkové vítězství. 

Největší hvězdou závodu je nepochybně Vincenzo Nibali. Lídr Bahrain Merida dokáže i takto brzo v sezóně zajet dobrý výsledek, na předchůdci současného závodu, na etapáku Tour de San Luis, už v minulosti vyhrál. Mezi favority proto patří i na Vuelta a San Juan. (Aktualizováno: Vincenzo Nibali do závodu nakonec kvůli žaludečním problémům nenastoupil.)

Vítězství obhajuje tým Trek-Segafredo, ale Bauke Mollema tentokrát do Argentiny neodcestoval. Lídrem by tedy měl být Kolumbijec Jarlinson Pantano a zajet by mohl i Peter Stetina. BORA-hansgrohe přivezla svoji jedničku na etapové závody, Poláka Rafala Majku. 

Quick-Step Floors má v sestavě Jhonatan Narvaeze, vynikajícího vrchaře, ale jinak je tým zaměřen na rovinaté etapy. Lídrem je Fernando Gaviria, ale rychlí jsou i Max Richeze a Alvaro Hodeg. UAE Emirates do boje povede Kolumbijec Darwin Atapuma. Jeho krajan Winner Anacona by mohl být lídrem Movistaru, ale ještě větší motivaci rozhodně má domácí Eduardo Sepulveda. Nairo Quintana se k týmu připojí až na startu závodu Colombia Oro y Paz na začátku února. 

Kompletní startovní listinu najdete na procyclingstats.com

Přímé přenosy můžete sledovat na vueltaasanjuan.org.

Foto Sirotti, Lasterketa Burua