Vyrovnané výkony nejlepších vrchařů na Blockhausu překvapily. Velmi náročná 9. etapa měla ukázat, kdo je jedničkou tohoto Gira, ale nestalo se tak. Richard Carapaz se s týmem INEOS Grenadiers snažil převzít kontrolu a nejlépe i růžový trikot, jenže se mu nepodařilo utrhnout Romaina Bardeta a Mikela Landu a po taktizování se dopředu vrátili i Jai Hindley, Joao Almeida a Domenico Pozzovivo. Rozdíly v cíli nebyly vůbec velké, desátý Thymen Arensman ztratil na prvního Hindleyho jen 58 sekund. 

Carapaz, Bardet a Landa jsou zatím nejsilnější a mohou doufat v konečné vítězství. Almeida ve stoupání bojoval sám se sebou a udržoval si vlastní tempo, díky kterému se několikrát vrátil do čelní skupiny, i když to s ním vypadalo bledě. Byl na svém limitu, zatímco Carapaz, Bardet a Landa ne, takže Portugalec tahá za trochu kratší konec provazu. A to podobné se dá říct o Hindleym, který nejlépe načasoval spurt a získal díky tomu vítězství, ovšem když nejlepší trojice zrychlila, měl problém.

Rozhodne se mezi třemi? 

Přesto se nedá říct s jistotou říct, že o vítězi se rozhodne mezi Carapazem, Bardetem a Landou. Závodníci mají za sebou jen devět etap a další náročné jsou na programu. Před cyklisty jsou téměř dva týdny závodění a během takové doby se toho může hodně změnit. Nejsilnější tým má Carapaz, ale soustředěné a kontrolované tempo týmu INEOS se nezdá být úplně ideální pro Carapazův závodní styl. Ekvádorec není Chris Froome, Geraint Thomas a Egan Bernal, spíš než v postupném navyšování tempa a udolávání soupeřů, si libuje v chaotickém závodění. Dokáže zachovat chladnou hlavu a využít zmatků ve svůj prospěch. Ukázal to na Giru 2019 i Olympiádě v Tokiu. A nedávno také v šílené etapě Okolo Katalánska, kterou vyhrál po dlouhém úniku. Odhodlá se k něčemu podobnému i na Giru? 

Bardet zazářil už na Tour of the Alps a jeho výkony na Giru proto nejsou překvapivé. Francouz je zkušený a po devíti etapách klidný. "Myslím, že z hlediska celkového pořadí jsme na tom dobře. Jsme tam, kde potřebujeme být. Probíhá to opravdu skvěle, zatím jsme měli vše pod kontrolou. Kluci jeli úžasně dobře. Samozřejmě, že dnes cítím trochu frustraci, protože bych rád vyhrál, ale do konce zbývá ještě spousta etap a jsme na dobré pozici," řekl Bardet po etapě na Blockhaus.

Landa je opatrně optimistický 

Na jedné straně děsivá a na druhé úspěšná byla 9. etapa pro tým Bahrain Victorious. Už na začátku etapy tvrdě upadl Pello Bilbao a v cíli ztratil přes minutu. K zemi šel také Landa, dokonce dvakrát, přesto nakonec dokončil s nejlepšími a pády ho nijak viditelně neovlivnily. "Zejména druhý pád byl nepříjemný. Momentálně mám také bolesti a všude mám škrábance, ale naštěstí to není tak hrozné," řekl o druhém volném dni. "Navíc zítra není na programu žádná příliš těžká etapa. Doufám, že se po pár dnech budu cítit zase dobře a že mě na Giru nepotká další smůla. Nemyslím si, že to ovlivní můj výkon."

V celkovém pořadí ztrácí 17 sekund na Almeidu a na Blockhausu byl vynikající. Dokáže se po sedmi letech vrátit na konečné pódium Gira? "Snažil jsem se o to roky, ale vždycky se našel někdo silnější nebo jsem na cestě na něco narazil. Teď to rozhodně není špatné. Tohle by mohl být můj rok. Carapaz je můj největší soupeř, ale Bardet také závodí na vysoké úrovni a má hodně zkušeností. Almeida už také ukázal, že je dobrý. A rozhodně nechci Hindleyho podceňovat."

"Klíčem je být trpělivý. Giro je náročný závod, závodníci se postupně opotřebovávají. Je před námi ještě dlouhá cesta a nebezpečné etapy. Pokusíme se vyhrát a rozhodně nemůžu čekat na poslední den, protože pak je na programu časovka. Krok musím udělat dřív."

BORA - hansgrohe má dva nečekané lídry 

Ne vše se německému týmu v 9. etapě podařilo. Hindley si dojel pro vítězství v etapě a ukázal, že je v podobné formě jako v roce 2020, kdy skončil celkově druhý, ale očekávaná jednička týmu přišla o šanci na vítězství a pódium. Wilco Kelderman ztratil téměř jedenáct minut, když se ještě před cílovým stoupáním potýkal s technickými potížemi. Nizozemec své problémy hodil na kotoučové brzdy, které se podle něj přehřály a způsobily popraskání drátů v předním kole. Není úplně jasné, jak k něčemu takovému mohlo dojít, ale Kelderman musel měnit několikrát kolo a první skupinu mu ujela.

Zastoupili ho vynikající Hindley a také Emanuel Buchmann, který si vzpomněl, že kdysi byl největší nadějí německé cyklistiky a svého týmu. Buchmann, doposud považován za domestika, na Blockhausu ztratil jen 16 sekund a v celkovém pořadí na 9. místě ztrácí 1:09. Hindley a Buchmann by mohli výrazně ovlivnit vývoj nejtěžších etap.  

Kam to dotáhne Lopez?

Juan Pedro Lopez pokračuje ve spanilé jízdě v růžovém dresu a dres by měl udržet i v dalších aspoň pěti etapách. Jeho náskok se smrskl na 12 sekund, na druhou stranu následující etapy nejsou moc těžké a selektivní a Trek - Segafredo může pracovat jen na něj, protože z Giulia Cicconeho se ani letos nestal jezdec na celkové pořadí, i když by si to v Treku přáli. Italský vrchař ztratil na Blockhausu 9:26 a v celkovém pořadí je 22. Přes 10 minut za Lopezem. Fanoušek fotbalu a zejména sevillského klubu Real Betis je už jedinou nadějí americké stáje na úspěch v celkovém pořadí.

"Tohle je sen. Nevěřím tomu," řekl dojatý Lopez v cíli 9. etapy. "Určitě jsem nevěřil, že budu tady, na vrcholu Blockhausu, před dnem odpočinku, v maglia rosa." 8 kilometrů před cílem si Lopez přeložil přední kolo o závodníka před sebou a málem spadl. Ztratil kvůli tomu kontakt s první skupinou, ale ani to ho nezlomilo. "To pro mě byl psychicky velmi těžký moment. Potřeboval jsem se soustředit. Potřeboval jsem se do závodu dostat na 100 % a řekl jsem si, že musím opět přidat na tempu, abych zůstal ještě jeden den v růžovém."

Podařilo se: "Mým snem bylo zůstat ještě jeden den v růžovém. A teď je to pravda." 

Hirt je nenápadný a silný 

O Janu Hirtovi zatím nebylo příliš slyšet, ale ve dvou dojezdech na dlouhých kopcích nezklamal. Na Etně pomohl Domenicu Pozzovivovi a ztratil 21 sekund na favority. Na Blockhausu se dlouho držel v čelní skupině a na 13. místě ztratil 1:39. Díky tomu se v celkovém pořadí posunul o třináct příček výš. Na 14. místě ztrácí 3:09 a vzhledem ke své formě a pozitivní atmosféře uvnitř týmu Intermarché - Wanty Gobert by teoreticky mohl vylepšit své 12. místo z ročníku 2017. 

Těžko však říct, zda je to nejlepší taktika. Belgický tým má na 8. místě Pozzoviva a Hirt by mohl své formy využít v horách k dlouhým únikům a případnému vítězství v některé etapě. To by byl nepochybně větší úspěch, než umístění okolo první desítky v celkovém pořadí. Doufejme, že něco z toho vyjde a Hirt bude v dalších dvou týdnech vidět.