Hlavním motem a pilířem sběratelské vášně Reného Sedláře jsou časovkářské speciály a kola pro dráhové stíhačské závody, tedy lidově "kozy", které začaly vznikat v osmdesátých a devadesátých letech dvacátého století. A ty také byly motivem výstavy a hlavními exponáty.

Zajímavá časovkářská kola začala vznikat ještě v éře "železných" rámů a oproti klasickému rámovému trojúhelníku vznikaly zajímavé konstrukční modely. René Sedlář se nesnaží o úplně autentické repliky, ale staví kola sice historická, avšak podle svých představ a vkusu.


Součástí akce byla i výstava průřezu titanových rámů a komponent Morati se sbírky Ludvíka Usnula a Reného Sedláře za účasti "otce" tohoto kultovního velomateriálu Sváti Zatloukala.


Předvánoční čas a společná láska k cyklistice a cyklistické technice přilákala zajímavé hosty a návštěvníky na snímku zleva: Libor Matějka, René Sedlář, Svatopluk Zatloukal, Lada Usnulová-Kozlíková, Ludvík Usnul.


Součástí akce byla páteční beseda a promítání filmu ultramaratonce Daniela Polmana, který je českým rekordmanem v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce (911 km), třetím českým finisherem závodu Race Across America (4960 km) a prvním českým finisherem závodu NorthCape – Tarifa: 7381km s převýšením 80 000 metrů (červen, červenec 2022). A nedělní povídání s Liborem Matějkou - jedním z našich prvních "vrchařů" specialistů, trenérem a dnes i novinářem.


Kdo neměl příležitost k prohlídce v prosinci, tak se výstava "Stroje času" bude v budoucnu opakovat. Na našich stránkách Vás budeme v dostatečném časovém předstihu informovat o dalším termínu konání výstavy, která bude opět spojena s besedami se zajímavými lidmi z oboru cyklistiky.