Lubo, po mnohaleté pauze zase vrcholová cyklistika. Určitě jsi odjížděl s nějakými představami. Jak se naplnily?

Spíš jsem odjížděl s otazníky, jak na tom po takové pauze budu, jaká bude taktika, jaké dostanu úkoly, zda a jak je zvládnu.

Jaké tedy byly úkoly?

V podobné situaci jako já se nacházel Ben Tulett. Je velmi mladý, v týmu je nováčkem, dostal se sem coby nadějný cyklokrosař, moc toho za tým zatím neodzávodil. Oba jsme dostávali v průběhu etap různé úkoly, ale tím hlavním bylo, abychom neztráceli čas, předvedli se v kopcích, ukázali, jak se dokážeme pohybovat v pelotonu, plnit taktické úkoly apod.

Takže ze strany týmu testování výkonnosti a dalších cyklistických dovedností. Jak šéfové vyhodnotili tyto dovednosti?

To, co jsme měli za úkol, jsme splnili. Vedení, které hodnotilo každého závodníka individuálně, vyjádřilo spokojenost.  Mě ale trošku mrzí, že jsem první den v časovce ztratil víc, než jsem si představoval.

Ona rovinatá časovka ale bude tvoje asi nejslabší disciplína.

Tam nejde o watty na kilogram, ale o hrubé watty. Jel jsem na maximu svého FTP, ale nižší watty, než jsem si předsevzal. Zpětně jsem si to analyzoval a příčiny vidím v tom, že to byla druhá etapa v jednom dnu a že v té první jsem po dlouhé době absolvoval závodní zatížení, na které nejsem ještě úplně zvyklý. A odpoledne se to projevilo v časovce. A druhou příčinou může být adaptace na jízdu na časovkářské koze, na níže je jiný posed, a já na ni letos seděl podruhé. Nemám k takové disciplíně ideální tělesné předpoklady, ale to neznamená, že na ni nelze zapracovat, aby to nebyla moje slabina.

Říká se, že závodní zatížení se nedá natrénovat.

V první etapě jsem měl právě problémy hlavně s akcelerací, při jízdě do sjezdu nebo po zatáčce. Fyzicky jsem na tom byl dobře, ale na tohle jsem si musel zvyknout. Každou další etapu to bylo lepší a lepší, úplně nejlépe jsem se cítil poslední den.

Uveď příklad, jak ses vypořádal s nějakým konkrétním úkolem, který vznikl v průběhu některé z etap.

Například ve třetí etapě odjelo 16 lidí a já dostal za úkol tuhle skupinu v kopci sjet. Měl jsem na to čtyři kilometry a už v polovině kopce jsem smazal 50 vteřinový náskok a únik dojel.

Jak hodnotilo vedení vystoupení celého týmu?

O výsledku celého závodu rozhodla časovka z prvního dne. Quick Step a Sunweb v ní získaly vedoucí postavení a pak už závod kontrolovaly. My jsme tu měli tým složený z cyklokrosařů a sprinterů, takže hlavním úkolem bylo pokoušet se prosadit v závěru etap. Na to byl určený hlavně Saša Modolo a jako záloha David Van der Poel.

To se ale moc nepodařilo.

Měli jsme několik umístění do desítky, hlavně se prosazoval Van der Poel, v poslední etapě byl třetí ale žádný velký úspěch to samozřejmě nebyl.

Saša Modolo se neprosadil vůbec. Vypadá to, že už je jeho výkonnost hodně za zenitem.

Je pravda, že mladší kluci mají větší jiskru. V první etapě měl v závěru kolizi a narazil si o plůtek rameno. Taky se svěřil, že měl v průběhu roku nějaké zdravotní problémy, což se podepsalo na jeho formě. I v poslední etapě jsme najednou zjistili, že vepředu chybí, takže se hledalo náhradní řešení. On byl trošku uzavřený, k čemuž nejspíš přispívá i jazyková bariéra, jako Ital není úplně perfektní v angličtině.

Lubomír měl každý další den - jak cyklisté říkají - "lepší nohy"

Když jsme u komunikace, jaká byla v týmu atmosféra?

Byl jsem velmi mile překvapen. Všichni byli přátelští, tým spolupracoval, rozuměli jsme si. Jak už jsem říkal v předešlém rozhovoru, několik lidí jsem znal ještě z doby před pěti lety a teď mi přišlo, jako kdybychom se neviděli jen pár týdnů, jako by to ani nebylo pět let. Prostě atmosféra super.

Znáš další program?

Zatím ne, ale řešíme to a možná už zítra budu vědět. Měl jsem jet Černou Horu, ale kvůli COVIDu tým účast odřekl. Jako stážista nemůžu jezdit World Tour závody a ostatních už v kalendáři moc není. Spíše jednorázové a určené klasikářům. Tak uvidím.

Děkuji za rozhovor. A budeme se těšit na další závody, které pojedeš v týmu Alpecin-Fenix.