Přilba vybavená technologií MIPS se skládá ze tří hlavních částí: EPS polystyrenová skořepina, kluzná vložka MIPS a elastomery, které první dvě části spojují. Proč tolik vědy a k čemu slouží onen systém? Že mozek, jakožto náš životadárce, je chráněn lebkou, a že při nárazu, byť v pramalé rychlosti, nám zajisté ona lebka nepostačí, se dovtípí kdekdo. Ale zamysleme se ještě nad mechanikou pádu. Bývá buď lineární, která vzniká v případě přímého nárazu, např. do stromu, nebo rotační. Rotační síly působí na lebku, posléze na mozek v okamžiku, kdy hlava narazí na překážku pod úhlem. A co se stane? Mozek se vůči lebce pootočí a následně poraní. Je-li naše hlava chráněna přilbou se systémem MIPS, pak během rotačního pádu se elastomery natáhnou, a umožní tak mírný pohyb skořepiny přilby vůči kluzné vložce MIPS, čímž dojde k absorpci rotačních sil.

Poslední čtyři měsíce jsem měl tu čest testovat výše zmíněný pocit bezpečnosti s přilbou Zephyr MIPS, značky BELL v bílém provedení. I když jsem na štěstí neměl příležitost vyzkoušet důsledky rotačního pádu (k tomu jsou určeni jíní, tedy přesněji řečeno, MIPS je ověřen na základě kooperace vědců v nemocnici Karolinska a v Národním institutu technologií ve Stokholmu, založen na 19 letech akademického výzkumu), mohu přednosti i zápory zhodnotit na základě zkušeností závodníka, jež mu za dvacet let aktivní cyklistiky prolítlo přes hlavu nespočet přileb :-) (Pozn. Dokonce i ta první vůbec byla od značky BELL).

Pocit komfortu u BELLu zajisté dodává upínací systém Float Fit Race, který nabízí možnost nastavení dokonce ve třech směrech: klasické stažení kolečkem, vertikální posun systému v rozsahu 22 mm, a také pravolevý posun podpůrných týlních lopatek. Tento třísměrný systém umožní dokonalé splynutí přilby s vaším specifickým tvarem hlavy.  Zároveň Float Fit Race slouží jako MIPS vrstva. Integrace systému MIPS do upínacího systému má za příčinu méně vrstev, snížení váhy a menší profil přilby.

Variací upínacího systému může být minimalistický upínací systém Float Fit, snadno se ovládá pomocí kolečka a zároveň dovoluje výškové nastavení.

Pro rekreační jízdu lze zvolit upínací systém Ergo Fit, kde úzká nastavitelná čelenka obepíná celou hlavu a kolečkem lze seřídit během jízdy velikost jednou rukou. I zde lze dosáhnout přesného uchycení přilby na různých tvarech hlavy. Dámy ocení prostor pro vlasy do copu na všech upínacích systémech. Výrobci BELL přileb nezapomněli ani na vyznavače streetové kolařiny a skatu se systémem Action Fit.

Skořepina přilby Zephyr MIPS je složena ze dvou vrstev. Ta blíže hlavě má nižší hustotu, je měkčí a může tak absorbovat menší nárazy. Naopak vzdálenější vrstva od hlavy je tvrdší a připravená na větší nárazy. Za tuto skutečnost platíme daň v podobě nepatrně vyšší váhy přilby. Ale co u vás převládá na miskách vah – bezpečnost nebo hmotnost?

Pevnosti, odolnosti a kompaktnosti celé konstrukce značka BELL dosahuje svou technologií přímého vstřikování pěnového EPS polystyrenu do skořepiny a výztuh uzavřených ve formě. Maximální odvětrání a minimalizace materiálu je důsledkem vnitřní kompozitové kostry zpevňující přilbu (podobně jako armatura zpevňuje beton).

Za velkou výhodu a pocit komfortu považuji dokonalé odvětrání přilby, jež je důsledkem kombinace několika faktorů. Přilba se pyšní 18-ti odvětracími otvory, Ovebrow Ventilation systémem, který právě díky otvorům umístěným nad čelem, aktivně nasává chladný vzduch a směruje ho kolem hlavy a v neposlední řadě X-Static a XT-2 výstelky obsahující stříbrné vlákno, které zabraňují množení bakterií i plísní a je rychleschnoucí. Tato synchronizovaná kombinace výhod vás ušetří od nepříjemného stékání potu po čele a obličeji i během parných dní (testováno v rozpálené Andalusii) či intenzivnějších tréninkových dávkách.

Často jsem také při jízdě ocenil možnost uložení brýlí do připravených polstrovaných otvorů vpředu (ale i vzadu). Brýle jakoby přímo pasovaly k přilbě, jak krásně do otvorů zapadly.

Přilba a její drobné, zranitelné díly, to je kapitola sama o sobě. Výrobci BELL nám zde ulehčí nemalé trápení, když ke všem modelům přileb BELL lze dokoupit náhradní díly a příslušenství. To je další velké plus. Naopak mínusem zdá se být pouze vyšší hmotnost 280g. Cena pak odpovídá realitě – MOC 6 499 Kč.

Po všech čertech však můžeme s klidným svědomím dodat – DOPORUČENO!