Ekoï má velmi širokou škálu různého cyklistického vybavení, od oblečení, přes brýle, přilby až po obuv. V silniční nabídce treter má několik modelů, my jsme vyzkoušeli základní model Strada. A jsme kvalitou bot překvapení. 

Ekoï Strada používá utahovací systém od společnosti Atop, jedno utahovací kolečko doplňuje pásek na suchý zip. Nastavování upevnění je velmi snadné, na jednu stranu se utahuje a na druhou uvolňuje. Za kolečko se netahá nahoru, jako je tomu u jiných systémů, stačí otočit v opačném směru a bota se kompletně uvolní. Funguje to bezproblémově a nastavit upnutí na noze lze po malých dávkách. 

Aby noha v botě dobře držela má na starosti také zpevněná plastová pata s vnitřní výstelkou ze stříbrného vlákna, které brání vyzouvání. I po stranách drží bota velmi dobře a ani v nástupu a spurtu jsem neměl potíže s vyzouváním. 

Bota je velmi komfortní, s materiálem a vycpávkami se nešetřilo a prostoru jsem měl i v přední části tretry dostatek. Prsty na sebe zbytečně netlačí. Tretra celkově není výrazně široká, cyklistům s velmi širokými chodidly nemusí vyhovovat, ale na mé noze sedí bez výhrad. Konstrukce boty nemá velkou oporu klenby, což je v mém případě výhoda, protože s plochýma nohama v některých tretrách s vestavěnou oporou klenby trpím. V Ekoï Strada jsem žádné takové potíže neměl. 

Překvapila mě pevnost podrážky, která není karbonová, ale z kombinace skelného vlákna a polyamidu. Oproti mnohem dražším tretrám s karbonovými podrážkami jsem nepostřehl žádný rozdíl v pevnosti. Tretry dobře drží a bez problému přenáší sílu na pedály. Oproti karbonovým tretrám je však rozdíl v celkové váze (jedna bota váží 271 gram ve velikosti 40). Ekoï Strada nepatří k lehkým tretrám, ale ani to není při jízdě poznat. 

Co jsem však během letošního nezvykle teplého jara ocenil několikrát, je odvětrání. Dvě díry na špičce boty a další otvory v podrážce přivádějí dostatek vzduchu k noze. Bota je také perforovaná na několika dalších místech. Materiál Lorica, ze kterého jsou tretry ušité, má zvláštní ,,krystalický" vzhled. V bílé barvě vypadá dobře a výhodou je snadná údržba. Špína lze velmi snadno odstranit. 

Podrážka je chráněna gumovými aplikacemi na špičce a patě. Ty bohužel nejsou vyměňovací, ale v této cenové kategorii nelze mít vše. V tretrách se chodí nezvykle dobře, chránič pátý je dostatečně široký a neklouže. 

Hodnocení 

Ekoï Strada jsou vynikající silniční tretry. Jsou dobrou volbou, pokud nechcete vydat většinu výplaty, ale chcete kvalitní a dobře vypadající obuv na kolo. Pohodlím předčí většinu konkurence, jsou pevné a můžete si je pořídit v několika barvách. Kromě testované bílé také v černé, oranžové, žluté a zelené. Neřadí se k nejlehčím na trhu, ale jsou spolehlivé, výtečně odvětrané a vypadají stále velmi dobře i po dlouhodobém intenzivním používání. 

Více na Ekoï.cz

Ekoï Strada 

Cena: 3331,- Kč (při použití slevového kódu GAVIRIA na počest třech vítězství kolumbijského sprintera na Kolem Kalifornie 30% sleva)

Váha: 271 gr (1 bota ve velikosti 40)

Materiál: polyamid a skelné vlákno, syntetická kůže Lorica