Značka HJC byla založena v roce 1971 v Jižní Koreji. Firemní prioritou bylo stát se hegemonem v oblasti výroby motohelem. To se sice podařilo, ale vedení se rozhodlo zúročit své zkušenosti a prorazit v cyklistice. V roce 2018 došlo k podepsání tříleté smlouvy s WorldTour týmem Lotto Soudal.

Byť se nejedná o TOP model, tak na první pohled mě Valeco velice příjemně překvapila. Nízký a široký profil, to sedí na helmu kategorie AERO, ale 12 větracích otvorů? Ano, je to tak. HJC tento model řadí do kategorie tzv. semi-aero. O takový produkt se už pokusila například značka KASK se svým modelem Protone a ten sbírá vítězství s týmem INEOS jak na běžícím pásu. Nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat.

Při první jízdě jsem byl připraven se soustředit na každý detail, ale úplně jsem zapomněl na to, že mám Valeco na hlavě. Pokud hledáte pohodlí, tak jste na správném místě. Antibakteriální vložky X- static jsou perfektně rozmístěné a suchý zip se neopotřebovává, když je vyperete. Pásky mi přišly dost obyčejné a byl jsem vůči nim skeptický, ale nijak mi ve finále nevadily. O to, aby helma perfektně seděla, se stará tradiční kolečko, kterým si vše donastavíte.

Důležitým aspektem je odvětrávání, zde by se mohla projevit slabší stránka modelu. Přeci jenom aero helmy si moc s pojmem odvětrávání nerozumí. V tomto případě jsem měl trochu smíšené pocity. V červencovém počasí helma skvěle větrala na rovinách a zejména při vyšších rychlostech. I v kopcích si počínala obstojně. Ovšem při teplotě okolo 30 stupňů Celsia, když jsem najel do kopce, tak se mi pot hromadil do kanálku, který se nachází přesně uprostřed čela a stékal mi přes obličej. Toto považuji za jediný nedostatek. Ale chápu, že to má s pocením každý jinak, je třeba to tedy vyzkoušet.

HJC Valeco jsme testovali ve velikosti L, která váží 220 gramů. Helma vypadá skvěle na hlavě a je velmi pohodlná. Odvětrávání je na velmi dobré úrovni a vzhledem k ceně okolo 4000 Kč bych byl překvapen, kdyby byla bezchybná. Jsem ochoten jí tyto drobnosti odpustit a umím si představit, že by mohla být mojí volbou při příštím nákupu.     

loading...