loading...
Endura patří k nejprestižnějším značkám cyklistického oblečení na světě a už nějakou dobu produkuje také helmy. Model Pro SL nabízí jiný přístup k ochraně hlavy. Nejdůležitější součástí helmy je totiž materiál Koroyd. Tato zelená plástev vyrobená z plastového materiálu účinně tlumí nárazy a snižuje riziko zranění a poškození lebky a mozku.   

Koroyd používají různé značky výrobců přileb na cyklistiku, lyžování, lezení a tak dále, ale také se používá při výrobě dětských autosedaček a podobně. Námi testovaná přilba Endura Pro SL má z Koroydu celý vnitřek, k němuž přiléhá tenká vrstva polystyrenové pěny. Přilba má dvanáct velkých větracích otvorů, ve kterých jsou zvnějšku odhaleny plástve Koroyd. Dva malé otvory v přední části helmy slouží k bezpečnému uložení brýlí. 

Celkové zpracování přilby je perfektní. Pevná plastová skořepina chrání všechny polystyrenové části, mnou testovaná barevná verze má lesklou horní část a matnou spodní část. Je to jen detail, ale vypadá skvěle. Dobře navržené a zpracované jsou upevňovací pásky pod bradou. Nastavit pásky bývá u některých helem a systémů celkem na dlouho, ale u Endury je to snadné a nikde nic netlačí a nezavazí.  

Helma na hlavě drží díky klasickému utahovacímu kolečku na zadní straně. Mechanismus je solidní, nepůsobí nijak křehce, nastavování je jemné a kolečko i vnitřní strana upevňovacího systému je pogumovaná, takže ovládání nastavení je přesné a příjemné i během jízdy. Mezi výhody řadím i poměrně bohaté polstrování. I díky tomu se helma na hlavě nehýbe a pevně drží. Skvělé je také uložení brýlí do malých otvorů v přední části helmy. Mnou používané brýle Oakley Radar EV držely velmi pevně, vytáhnout je jednou rukou z helmy není snadné. Je však příjemné mít jistotu, že brýle z helmy nevypadnou samy.    

Materiál Koroyd není jen bezpečný, ale také lehký, naměřil jsem 238 gramů ve velikosti M-L. Na výběr velikosti je však potřeba dát pozor. Endura nabízí tři: S-M, M-L a L-XL. A v porovnání s jinými výrobci jsou trochu menší. Testovaný model M-L seděl na hlavě přesně, ačkoliv většinou u jiných značek používám menší velikosti přileb.  

Helma patří vizuálně k větším. Na hlavě je poměrně výrazná, zejména bílá varianta se zeleným jádrem. Ale během jízdy o ní nebudete vědět. Ochranu před nárazy jsem naštěstí neotestoval, ale podle nezávislých testů materiál Koroyd mnohem lépe pohlcuje kolmé nárazy, i nárazy z úhlu, než EPS pěna. Má ovšem jednu poměrně výraznou nevýhodu. Zabraňuje proudění vzduchu pod helmou. Koroyd sice umožňuje odvádět teplo z povrchu hlavy, spoustou malých otvorů v jádru helmy může vzduch odcházet, ale vítr nemůže proudit po povrchu hlavy. Mně osobně bylo v helmě teplo a nepotřeboval jsem čepici ani při nízkých jarních teplotách.      

Endura Pro SL je špičkově navržená, zpracovaná a komfortní přilba, se zvýšenou ochranou hlavy vhodná především do nižších teplot. Za 4999 korun získáte skvělý produkt s moderními technologiemi. Navíc si můžete vybrat ze čtyř barev.

Více informaci najdete na endurasport.com.