loading...

Endura je vyhlášeným výrobcem cyklistického oblečení do špatného počasí. Ve Skotsku, kde Endura sídlí, bývá často nevlídno a dobře se zde dají testovat větru a dešti odolné materiály. Vesta Pro SL patří do nejvyšší řady oblečení značky Endura a tomu odpovídá funkčnost, zpracování, design a také cena. 

Mimořádně skladná a lehká vesta je vyrobena v přední části z větruodolného a pružného materiálu. Ten je velmi tenký, takže jsem chvíli zapochyboval, zda opravdu neprofoukne. Ale první vyjížďka v chladném větru mě přesvědčila. Vesta skvěle čelí větru a přitom na sobě nemáte skoro nic. Zadní část vesty je vyrobena z jemné síťoviny. Ta samozřejmě není odolná větru a dešti, ale na zádech to ani není potřeba, důležitější je odvod tepla a vlhkosti.   

Límec a ramena jsou vyrobeny ze silnějšího materiálu, který je odolný větru i vodě. Ze stejného materiálu jsou i zadní kapsy. Telefon a další cennosti díky tomu jsou chráněny před přívaly vody. Vesta je v zadní části prodloužena, aby chránila i spodní část zad. Nechybí ani nenápadné reflexní prvky. Stříbrné reflexní proužky najdete na ramenou a na kapsách, také logo Endura odráží světlo.   

Námi testovaný kus byl navíc v dýňové barvě, která je hodně výrazná sama o sobě. I to je na silnici při snížené viditelnosti dobrým bezpečnostním prvkem. Osobně jsem ocenil, že jsem o trochu víc vidět. Oranžová barva samozřejmě není pro každého a nehodí se ke každému outfitu, ale v nabídce je i černá varianta.

Nejvíce musím pochválit celkové zpracování. Vesta nemá žádnou vadu nebo i drobnou chybičku. Zip funguje dokonale, nechytá se do látky, vestu snadno zapnete i při jízdě a ještě snadněji ji rozepnete. Kůži na krku si zipem nepřivřete ani když jste hodně nešikovní, krk chrání drobná kapsička z příjemného materiálu, do které zip zajede. Celkově je vesta velmi lehká a příjemná na těle. 

Zvolil jsem velikost S, která byla při mých 175 centimetrech a 65 kilogramech ideální. Osobně nesnáším volné vesty, které na těle vlají a vytvářejí velký aerodynamický odpor a pod které se dostane vítr. Endura je v tomto ohledu perfektní a pružný materiál mě nijak neomezoval v pohybu. V oblasti kapes je vesta trochu volnější, aby se pod ni vešel dres i s naplněnými kapsami. Sám si do kapes vesty většinou nic nedávám, radši mám telefon, jídlo a další drobnosti v kapsách dresu. Kapsy na vestě jsou pro mě spíše příjemným bonusem. 

Vestě Endura Pro SL Lite opravdu asi není co vytknout. A tomu odpovídá i cena, stojí 2799 korun. To rozhodně není málo, ale kvalita něco stojí a když si připlatíte, dostanete špičkový produkt, který je radost nosit.