Brýle 100% ve světě silniční cyklistiky proslavil především Peter Sagan, díky němu jezdí celý tým TotalEnergies v brýlích této kalifornské značky a právě v barvách francouzského celku je námi testovaný model S3. Na výběr je z devíti různých barev a barevných kombinací skel a rámečků. V současnosti v brýlích 100% jezdí například Mads Pedersen a celý tým Lidl-Trek, také Movistar, Thibaut Pinot a další profesionálové.

IMG_4381.jpeg


IMG_4382.jpeg

Cyklistické brýle se v posledních letech neustále zvětšují a model S3 dokazuje, že je to ve většině případů dobře. S3 skvěle chrání před sluncem, ale také před nečistotami a hmyzem a větrem. Díky velikosti skel mi ve výhledu nic nebrání, rámeček brýlí je mimo zorné pole. A to i při aerodynamickém posedu, kdy se v podstatě dívám nahoru. A nic ve výhledu nezavazí ani při pohledu dolů, protože ve spodní části brýle nemají rámeček. Osobně si myslím, že jsou skvělou volbou pro cyklokros, gravel a horská kola, protože okolo skel se k očím nic nedostane.   

Testované brýle jsou vybaveny skly HiPER® Blue Multilayer Mirror Lens, které nejenom chrání před škodlivým ultrafialovým světlem, ale také zvyšují kontrast. Výsledkem jsou živější barvy a ostřejší kontrasty, což se ve vysokých rychlostech nepochybně hodí, protože cyklista vidí víc detailů. A vše je tak nějak hezčí. Očnice jsou tak velké, že mi zcela zakrývají obočí, kterým si skla brýlí občas zašpiním, nejde o nic velkého, ale dojít k tomu může.

DSC_0388-2.jpg

Modrá skla nejsou extrémně tmavá (propouští 11 % světla) a dobře slouží i ve stínu, nebo při přechodu z přímého světla do tmavšího prostředí, například v lese. Navíc v balení nechybí ani náhradní, zcela čirá skla. Vyměnit skla bylo překvapivě snadné, stačí oskenovat svým mobilním telefonem QR kód, který je uvnitř balení a otevře se vám webová stránka, kde je přesný návod, jak jedny skla z brýlí vyjmout a druhé nasadit. 

Zpracování je skvělé, takže nic nevrže, nic se neuvolnilo ani po opakovaných výměnách skel a po intenzivním letním testování brýlí. V balení je také náhradní nosník, takže brýle by měly vydržet opravdu velmi dlouho. Skla jsou odolná pro škrábancům a během několika měsíců testování jsem si žádného poškození skel nevšiml. 

IMG_4385.jpeg


IMG_4384.jpeg

Na mé hlavě drží S3 skvěle, ale jako u všech doplňků je dobré brýle vyzkoušet, protože ne každému musí vyhovovat. Konstrukce je pevná a brýle mají gumová zakončení nožiček, takže se na obličeji vůbec nehýbou. Stranice brýlí jsou poměrně dlouhá, takže mohou zasahovat do upevňovacího systému některých přileb, ale i v tomto ohledu jde o individuální problém a v kombinaci s přilbou Poc Ventral jsem neměl žádný problém.

Rozhodně nejde o levné brýle, stojí okolo 5000 korun, ačkoliv určitě najdete i levnější nabídky. Každopádně za svoje peníze dostanete hodně. Především vynikající skla, stoprocentní ochranu zraku, náhradní čirá skla, náhradní nosník a také kvalitní obal a pytlík na brýle. Vzhled brýlí 100% S3 asi není pro každého, ale podle mě vypadají skvěle a velké brýle jsou nepochybně nejen moderní, ale i funkční.