Wellens strávil v Lotto Soudal celou svou profesionální kariéru. Mezi profíky vstoupil v létě roku 2012 a od té doby vyhrál 34 závodů, včetně dvou etap na Giro d'Italia a dvou na Vueltě. O další smlouvě s belgickým celkem už nejednal, po nedávných sporech s vedením týmu se rozhodl změnit angažmá a dohodl se s UAE Emirates. Tým Tadeje Pogačara tak získal první významnou posilu.

"Po deseti skvělých letech v mém bývalém týmu jsem se rozhodl, že je čas na novou výzvu. Mám pocit, že v UAE Emirates se stanu součástí skutečně globálního týmu s profesionální strukturou a velkými ambicemi. Jsem nadšený, že mohu být součástí týmu pro rok 2023 a další roky," říká Wellens o své prvním přestupu kariéry. Nová smlouva platí do konce roku 2024. 

Tým UAE Emirates byl doposud poměrně neaktivní na přestupovém trhu, zatímco konkurenční celky Jumbo - Visma a INEOS Grenadiers podepisují nové talenty a zkušené závodníky a vylepšují celkovou sílu týmu, UAE Emirates zatím jen prodlužoval smlouvy svým stávajícím jezdcům. Talentovaný Juan Ayuso získal kontrakt až do konce roku 2028, nikdo jiný na takl dlouho podepsáno nemá, ani Pogačar. Rafal Majka. Mikkel Bjerg, Diego Ulissi a Brandon McNulty zůstanou minimálně do konce roku 2024 a Matteo Trentin, Vegard Stake Laengen a bratři Rui a Ivo Oliveirovi mají nové smlouvy do konce příštího roku.

Wellens se doposud soustředil na vlastní výsledky a týmovým kolegům pomáhal jen občas. V UAE Emirates bude práce domestika pravděpodobně převládat. Tým se snažil získat Stefana Künga, ale švýcarský cyklista pravděpodobně zůstane v Groupama - FDJ. UAE Emirates potřebuje posílit o zkušené klasikáře. To se částečně daří s příchodem Wellense. "Jsme velmi rádi, že můžeme Tima přivítat v našem týmu pro příští rok. Všichni víme, čeho je schopen, a věříme, že se bude hodit do našeho týmu. A budeme pokračovat v posilování týmu pro nadcházející roky," říká Mauro Gianetti, ředitel UAE Emirates a naznačuje tím, že by mohli přijít i další noví závodníci.