Jednorázovka bývalého vítěze Tour de France a nejlepšího australského cyklisty historie je už druhým rokem zařazena mezi závody WorldTour a letos pořadatelé přistoupili k malým změnám. Cadel Evans Great Ocean Road Race je závod poměrně těžký, rozhodně ne rovinatý, ale vývoj může být různý. Loni se dojíždělo pohromadě a ve spurtu zvítězil Nikias Arndt z týmu Sunweb. V roce 2016 vyhrál sólově Peter Kennaugh, ačkoliv měl malý náskok a v prvním roce byl nejlepší sprinter Gianni Meersman. I letos je pravděpodobný dojezd malého pelotonu a spurt o vítězství. 

Důležité bude stoupání Challambra Crescent, které měří jeden kilometr a má v průměru 10 procent. Je to dost strmé stoupání a pojede se hned čtyřikrát. Pořadatelé se letos vyhnuli dalšímu stoupání, které bývalo posledním výjezdem před cílem, takže samotný závěr bude o něco snazší. Ale z Challambry je to nyní o tři kilometry blíž k cíli, z vrcholu zbývá na pásku devět kilometrů. 

V závodě se střetávají taktiky týmů s různými typy závodníků. Některé týmy se budou snažit kontrolovat závod a dovést své sprintery na cílovou rovinku. Týmy bez rychlých cyklistů zase budou útočit, ale posledních osm kilometrů je po rovině, takže ujet a vydržet až do cíle před soupeři nebude snadné. 

Vítězství obhajuje Nikias Arndt a je favoritem i letos. Loni svým úspěchem překvapil, ale je to správný typ závodníka, rychlý cyklista, které dokáže přejet menší kopce. U ostatních sprinterů lze jen těžko předvídat, zda vepředu vydrží. Elia Viviani je velmi rychlý, ale zvládne čtyři strmá stoupání? Rychlý je i Sam Bennett z BORA-hansgrohe, ale ten se pravděpodobně nejlepších neudrží. 

A pak jsou zde klasikáři s dobrou koncovkou. Například Simon Gerrans (BMC), nebo jeho krajan Nathan Haas (Katusha Alpecin) a vítěz Tour Down Under Daryl Impey z Mitchelton-Scott. Nebezpeční budou i Peter Kennaugh (BORA-hansgrohe), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) a Enrico Battaglin (LottoNL Jumbo). Celkem se závodu účastní dvanáct celků WorldTour, zbylých šest už z Austrálie odcestovalo. 

V sobotu se už jel závod žen a zvítězila Australanka Chloe Hosking (Alè - Cipollini), která porazila krajanku Gracie Elvin (Mitchelton-Scott) a Italku Giorgiu Bronzini (Cylance). 

Foto Sirotti, Lasterketa Burua, pořadatelé