Wout van Aert (Jumbo - Visma) a Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) si zopakovali spurterský souboj ze středeční klasiky Brabantský šíp. Ale s opačným výsledkem. Tentokrát byl v cili dřív Wout van Aert, ale pouze o centimetry před mladým Angličanem. Třetí Max Schachmann (BORA - hansgrohe) dokázal uniknout s Van Aertem a Pidcockem, ale ve sprintu jim konkurovat nedokázal.

Peloton přivedl Michael Matthews (BikeExchange) před Alejandrem Valverdem (Movistar) s minimální ztrátou, šestý skončil Julian Alaphilippe. 

Třináctkrát kolem Valkenburgu

Na účastníky Amstelu letos čekalo třináct okruhů se stoupání Bemelerberg, Geulhemmerberg a Cauberg. Do dlouhého úniku vyrazila desetičlenná skupina jezdců ve složení: Edward Theuns (Trek - Segafredo), Julien Bernard (Trek - Segafredo), Stan Dewulf (AG2R Citroen), Sébastien Grignard (Lotto Soudal), Maurits Lammertink (Intermarché - Wanty Gobert), Loic Vliegen (Intermarché - Wanty Gobert), Chad Haga (DSM), Ryan Gibbons (UAE Emirates), Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauces) a Iver Skaarseth (Uno-X).     

V hlavním poli nejvíce pracoval a uprchlíky stahoval tým Jumbo - Visma, především Němec Paul Martens. Zvyšující tempo hlavního pole postupně odnášeli unavení závodníci, daleko před cílem odpadli Soren Kragh Andersen (DSM), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) a další. Následovaly útoky mnoha závodníků, ale žádný V popředí začali být aktivní i Van Aert, Primož Rogglič (Jumbo - Visma), závodníci BORA - hansgrohe, Ineosu Grenadiers a další. 

V úniku vydržel nejdéle Belgičan Vliegen, ale po nástupu Ideho Schellinga (BORA - hansgrohe) byl dostižen i on. Schelling vydržel v sólovém útoku několik kilometrů, při posledním výjezdu Caubergu 18 kilometrů před cílem byl dostižen a do útoku zavelel Wout van Aert. Roglič měl v tu samou chvíli technícké problémy, v Caubergu mu spadl řetěz, musel měnit kolo a vypadl ze souboje o vítězství. 

K Van Aertovi se přidali další favorité, nejrychleji zareagoval Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), přijeli také Michael Matthews a Tom Pidcock. Angličan následně zrychlil a vzal s sebou Van Aerta, Schachmann a Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) si doskočili také. Alaphilippe to zkoušel také, ale už nestačil. Po zpomalení na čele závodu se dkázal vrátit, ale bylo jasné, že na vítězství to dnes stačit nebude. Naopak Ineos Grenadiers měl v jednu chvíli v malé skupině osmi vedoucích závodníků hned tři jezdce, kromě Pidcocka a Kwiatkowského také Richarda Carapaze. 

Britský celek se toho pokusil využít a vyslal do úniku samotného Kwiatkowského. Soupeři však dávali pozor a zkušeného Poláka dojeli. V tu chvíli přišel útok rozhodující Toma Pidcocka. Van Aert a Schachmannse k němu přidali a 12 kilometrů před cílem se začali vzdalovat soupeřům. Ve skupině pronásledovatelů tahal mauri Vansevennant (Deceuninck - Quick-Step) pro Alaphilippa, Esteban Chaves (BikeExchange) pro Matthewse, Jakob Fuglsang (Astana - Premier Tech) pros vé týmové kolegy a další jezdci, ale vedoucí trojice udržovala náskok kolem 20 sekund. 

V posledním výjezdu Bemelerbergu nikdo nezaútočil, až v posledním stoupání závodu 2 kilometry před cílem to zkusil Schachmann, němec věděl, že ve spurtu nemá naději na vítězství, ale Pidcock a Van Aert ho ujet nenechali. V posledním okruhu závodu se nejel Cauberg a dojíždělo se do cíle po rovině. Van Aert začal spurtovat z nevýhodné první pozice, Pidcock se dokázal dostat na jeho úroveň a dokonce měl mnohem lepší techniku vhození předního kola na cílovou pásku. Přesto to nestačilo. O pouhé 4 tisíciny sekundy byl Wout van Aert v cíli dřív. Pidcock skončil druhý a Schachmann třetí.