loading...

Wout van Aert (Jumbo - Visma) se jako jediný dokázal dotáhnout na Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step) útočícího na Poggiu. Belgičan dojel Francouze v technickém sjezdu z Poggia a posledního 1,5 kilometru musel jet z první pozice, protože Alaphilippe přestal střídat. V těsném spurtu přesto Alaphilippa porazil.

Ve spurtu další skupiny byl nejrychlejší Michael Matthews (Sunweb), Peter Sagan (BORA - hansgrohe skončil čtvrtý a Giacomo Nizzolo (NTT) pátý.  

"Jsem neuvěřitelně šťastný. Nedokážu uvěřit, že jsem vyhrál MIlán - Sanremo a Strade Bianche. Nemám slov. Restartovat sezónu takto je šílené a opravdu krásné," řekl v cíli vítěz závodu, který je sice trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu, přesto až v Sanremu dosáhl na vrchol své kariéry.

"Měli jsme svůj cíl. Antwan pracoval v pelotonu. Bert-Jan Lindeman a Paul Martens mě udrželi vpředu. Potom se mnou Timo Roosen zůstal vpředu až do Cipressy a Amund Jansen odvedl úžasnou práci na Poggiu. Byli neuvěřitelní. Bylo to užasné jenom sledovat, " dodal vítěz závodu.

Vývoj závodu

Změna trasy neměla nijak velký vliv na vývoj nejdelší klasiky roku. Docela velký vliv však měly pády a technické problémy. 88 kilometrů před cílem už musel po tvrdém pádu vzdát Matteo Trentin (CCC). 35 kilometrů před cílem se začalo zrychlovat a zrovna v tu chvíli postihl technický problém Juliana Alaphilippa a Francouz musel měnit kolo. 

Do hlavního pole se díky Timu Declercqovi (Deceuninck - Quick-Step) vrátil skoro okamžitě a v závěru vpředu nechyběl. Z dlouhého úniku vydržel nejdéle Ital Manuele Boaro (Astana), ale ještě před nájezdem na Cipressu byl dostižen.   

Aktivní byl následně zejména tým Trek - Segafredo. Útočili Nicola Conci, Jacopo Mosca a Giulio Ciccone, také Loic Vliegen (Circus - Wanty Gobert) ale nikdo nevydržel v popředí moc dlouho. Zato v Cipresse začali odpadat sprinteři. Nejdříve Caleb Ewan (Lotto Soudal), po něm Fernando Gaviria (UAE Emirates) a problémy měl také Nacer Bouhanni (Arkéa - Samsic). 

Na vrcholu Cipressy se na první pozici dostal Daniel Oss (BORA - hansgrohe) a v technickém sjezdu soupeřům ujel. A držel se sám na čele několik kilometrů, jenže ještě před nájezdem na Poggio byl dostižen a schylovalo se k rozhodujícím momentům. 

Vpředu se držel téměř kompletní Deceuninck - Quick-Step. Peloton táhl Bob Jungels, za ním byli seřazeni Kasper Asgreen, Zdeněk Štybar, Julian Alaphilippe a Sam Bennett. Formaci jim svým útokem rozbil Gianni Moscon (Ineos), kterého musel Štybar stíhat. Ale netrvalo to dlouho a začali útočit největší favorité. Zkusil to Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo), ale až nástup Juliana Alaphilippa měl potřebnou dynamiku. 

Držel se ho pouze Van Aert, ale ani on nevydržel až na vrchol. Ve sjezdu chybujícího Francouze dojel a spolupracovali až na metu 1,5 kilometru před cílem. Alaphilippe začal taktizovat a šetřit síly na spurt a skupina pronásledovatelů se přibližovala. Van Aert musel začít spurtovat z první pozice, přesto Alaphilippa porazil a dojel si pro největší triumf kariéry.