Na start se postavilo 69 mužů 14 národností. Nejvíc, po 13 borcích, měli Belgičané a Nizozemci. Švýcarů bylo 6 a pak už následovali co do počtu naši, kteří startovali stejně jako Francouzi v 5 lidech.

Už ve druhém z celkových 8 okruhů se na čele osamostatnila dvojice největších favoritů a vše nasvědčovalo tomu, že si to Van der Poel a Van Aert rozdají v dramatickém souboji o vítězství v závodě.

Jenže právě už ve druhém kole postihl Van der Poela defekt zadního kola a do depa bylo hodně daleko. Jak je zvykem těchto nejlepších borců, nevzdal to a dařilo se mu stáhnout ztrátu až na pouhých 10 sekund. Ovšem Van Aert měl určitě dobré informace, ale hlavně výkonnost. Sice bylo na výrazu jeho tváře vidět, že jede na limitu, ale tím zároveň nutil k témuž svého soupeře.

Definitivně se rozhodlo v předposledním okruhu, kdy se Mathieu dvakrát poroučel k zemi, takže nakonec jeho ztráta v cíli přesáhla o pár vteřin 1 minutu. Jenže i přes potíže, kterého ho v průběhu závodu potkaly, měl tak komfortní náskok před dalšími cyklokrosaři, že si v "pohodě" dojel pro 2. místo. Thomas Pidcock totiž na 3. místě ztatil na Van der Poela totéž, co Van der Poel na Van Aaerta.

Za týden je na pořadu Mistrovství světa v belgickém Ostende, které se pojede na sice rovinatější, ale hodně písčité trati, takže vše může být jinak. Ovšem jmenovaní borci jsou výkonností úplně někde jinde než "zbytek" startovního pole, takže se dá očekávat, že si to opět rozdají spolu o světový titul.

Není náhodou, že jeden z nich je Belgičan a druhý Nizozemec. Včera se totiž do první desítky vešlo 6 Belgičanů, 3 Nizozemci a výjimka potvrzující pravidlo Brit Pidcock.

Naši? Nejlepší Michael Boroš na 30. místě. Už v pátém okruhu Van Aert předjel Vaníčka (58.) a Hulu (55.) o jeden okruh. Daniel Mayer figuruje ve výsledkové listině na 50. a Jakub Říman na 47. místě. Pokud vynecháme supervelmoci, pak před Michaelem Borošem se umístilo i po dvou závodnících Británie, Švýcarska a Itálie a po jednom z USA a Španělska.

V ženách, jejichž závod ovládly Nizozemky v pořadí Alvarado, Brand, Bakker, jsme dopadli obdobně jako v mužích. Ze šedesátky startujících je klasifikována jako nejlepší z našich 45. Tereza Vaníčková, 47. Pavla Havlíková, 54. Elizabeth Ungermanová a 55. Tereza Švihálková.

Ceylin del Carmen Alvarado