Simon Yates (BikeExchange) se na konci Giro d´Italia dostal do vrcholné formy. V cílovém výjezdu Alpe di Mera zaútočil brzo a dojel si pro vítězství. Druhý João Almeida (Deceuninck - Quick-Step) ztratil 11 sekund a třetí Egan Bernal (Ineos Grenadiers) 28 sekund. Bernal porazil svého nejbližšího soupeře Damiana Carusa (Bahrain Victorious) o 4 sekundy. Díky tomu muž v růžovém trikotu udržel vedení.

166 kilometrů dlouhá 19. etapa Giro d´Italia z Abbiategrassa na vrchol Alpe di Mera nebyla souzena uprchlíkům. Trvalo dlouho, než se dlouhý únik vytvořil, protože silné týmy o etapu stály a nechtěly vpředu dobré jezdce. Nakonec se podařilo ujet šestici cyklistů ve složení: Quinten Hermans, Andrea Pasqualon (Intermarché - Wanty - Gobert), Mark Christian (EOLO - Kometa), Larry Warbasse (AG2R Citroen), Nicola Venchiarutti (Androni Giocattoli - Sidermec) a Giovanni Aleotti (BORA - hansgrohe). 

Vedoucí skupina brzo zjistila, že jim to dnes nevyjde. Tým BikeExchange totiž brzo začal stahovat a šestka v úniku si vybudovala náskok maximálně 4 minut. BikeExchange chtěl etapu pro Simona Yatese a ten samý cíl měl i celek Deceuninck - Quick-Step s Joãem Almeidou. Deceuninck najel do čela hlavního pole 70 kilometrů před cílem a ve sjezdu z Alpe Agogna natáhl a roztrhal peloton. Podařilo se jim utrhnout Daniho Martíneze (Ineos Grenadiers), ale Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) Kolumbijce dokázal dovézt zpět. 

Bernal udržel klid 

Vedoucí skupina vydržela v úniku až do nájezdu do cílového stoupání, kde byla pohlcena. Téměř 9 kilometrů dlouhý výjezd byl jednou z posledních příležitostí ohrozit Egana Bernala, ale Kolumbijec měl kolem sebe stále dost týmových kolegů. 6,8 kilometru před cílem zaútočil João Almeida a Ineos nijak nereagoval. A to ani na další nástup Simona Yatese a dalších jezdců. Bernal čekal a nechal všechnu práci na Jonathanovi Castroviejovi a Danimu Martínezovi.

Yates, Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) a George Bennett (Jumbo - Visma) dojeli Almeidu, zatímco Bernal byl 5,5 kilometru před cílem o 16 sekund nazpět. V tom okamžiku se zvedl Yates a pokračoval sám. 4 kilometry před cílem vedl o 30 sekund. 2,5 kilometru před cílem dovezl Martínez Bernala do skupiny pronásledovatelů. Ta ztrácela 20 sekund na Yatese. 

Bernal jel vlastním tempem a dařilo se mu kontrolovat situaci. Sice ztrácel 20 sekund na Yatese, ale ujel Carusovi a dalším. Udržel se jen Almeida. V posledním kilometru závodu Portugalec Bernala utrhl a snažil se dorazit Yatese a zabojovat o etapu. Jenže už bylo pozdě. Britský vrchař zvítězil s náskokem 11 sekund před Almeidou. Bernal zaostal o 28 sekund, ale nejdůležitější byl rozdíl mezi Yatesem a Carusem. Ital ztratil 32 sekundy a v celkovém pořadí už má před Yatesem náskok pouze 20 sekund. 

Bernal má stále velmi solidní náskok 2:29 před Carusem a 2:49 před Yatesem. Čtvrtý Vlasov ztrácí už 6:11 a těžko se zapojí do boje o pódium.