Po šesti letech se pořadatelé rozhodli přestěhovat start Ronde van Vlaanderen z Antverp do Brugg, krásného historického města, centra regionu Západní Flandry. Z Brugg peloton vyrazí převážně na jih a po 109 kilometrech poprvé najede na kostky v úseku Huisepontweg. První oficiální stoupání Korte Ast je o 5 kilometrů, ale v těchto chvílích se o závodě ještě rozhodovat nebude.

Až po 136 kilometrech vzroste v balíku nervozita, protože se poprvé projíždí helling Oude Kwaremont. Ten se pojede hned třikrát. Za Kwaremontem jde rychle za sebou slavné hellingy a rovinaté dlážděné úseky Kortekeer, Eikenberg, Holleweg, Wolvenberg, Karel Martelstraat, Jagerij, Molenberg, Marlboroughstraat, Berendries a Valkenberg. Odtud do cíle zbývá 90 kilometrů, cyklisté budou mít za sebou více než 180 kilometrů a zvládnout všechny výjezdy a kostky bez zbytečných ztrát energie, pádů a technických problémů bude důležité, i když se nejspíš ještě útočit nebude.

Sestřih Kolem Flander 2022:

Další helling Berg ten Houte je hodně úzký a nebezpečný, je potřeba se držet v popředí pelotonu, leží 75 kilometrů před cílem a zde už by se mohlo něco začít dít, protože jen o 5 kilometrů dál je výjezd Kanarieberg a poté už se podruhé najede na Oude Kwaremont a poprvé na strmý Paterberg. Už na Kwaremontu loni poprvé zaútočil Tadej Pogačar, zničil Kaspera Asgreena, který se ho pokoušel následovat a zaskočil Mathieu van der Poela. Nizozemec se musel dotahovat a stálo ho to dost sil. 

Druhý průjezd Kwaremontem a první průjezd Paterbergem by měl Pogačar využít i letos, bude se snažit vytvořit co nejtěžší závod, jedině tak má šanci porazit van der Poela a Wouta van Aerta. Navíc se jedná o asi nejtěžší část celého závodu, protože 6 kilometrů za Paterbergem se najede na slavný Koppenberg, nejtěžší helling závodu. Zde musí být na dobré pozici a připravený útočit.

Za Koppenbergem už se nemusí na nic čekat, protože jdou rychle za sebou Mariaborrestraat, Steenbeekdries a Taaienberg. Poté Kruisberg a závodníci se začnou vracet směrem k Oude Kwaremont a Paterbergu. To jsou poslední dva hellingy na trati. Z Kwaremontu je to 16,7 kilometru do cíle a z Paterbergu 13,3 kilometru. Následuje krátký sjezd a dlouhá rovina do cíle, často proti silnému větru. Kdyby se Pogačarovi podařilo utrhnout všechny soupeře, neměl by to v tomto úseku vůbec snadné, ale je to nejspíš jeho jediná možnost Flandry vyhrát, protože ve spurtu na Van der Poela a Van Aerta nejspíš stačit nebude. 

I když ani to není jisté, spurtovat po 200 kilometrech, nebo více než 270 kilometrech je pořádný rozdíl. Vždyť Van der Poela dokázal po náročném závodě porazit Asgreen a ten není zrovna nejrychlejším mužem v pelotonu. Loni si Slovinec na Nizozemce věřil i do spurtu, ale nedal si pozor na skupinu pronásledovatelů a přišel nejenom o vítězství, ale také o skoro jisté pódium. To už nedopustí.

Před startem Kolem Flander přineseme také výčet favoritů a jejich potenciální taktiku v průběhu 107. ročníku Vlaanderens Mooiste“.