Egan Bernal předvádí ve velmi nízkém věku neuvěřitelné výkony. Závodníkem týmu Sky se stal teprve loni a během roku a půl vyhrál postupně etapové závody Colombia Oro y Paz, Kolem Kalifornie, Paříž - Nice a Kolem Švýcarska. Samé velké a významné závody. Letos zaznamenal vítězství na dvou největších týdenních etapácích světa v Nice a ve Švýcarsku. Bylo jasné, že míří za úspěchem na Tour, přesto je vítězství mírným překvapením. 

Bernal je pátým mužem v historii, který vyhraje bílý a žlutý dres. V roce 1983 to dokázal Laurent Fignon, v roce 1997 Jan Ullrich, v roce 2007 Alberto Contador a v roce 2010 Andy Schleck. Bylo by jich víc, kdyby bílý dres existoval i dříve. Eddy Merckx v roce 1969 vyhrál všechny dostupné dresy, získal žlutý, zelený i puntíkovaný a vyhrál by i bílý, kdyby byl zaveden. 

Zlomená klíční kost klíčem k úspěchu 

Egan Bernal původně neměl na Tour de France jet na celkové vítězství. A možná by nestartoval vůbec. Měl zkusit vyhrát Giro d´Italia, jenže si nedlouho před startem zlomil na tréninku klíční kost a musel změnit cíle. Brzy se vrátil k tréninku a na Kolem Švýcarska byl opět ve špičkové formě. Vyhrál by jinak italské Giro? Možné to je, ale triumf na Tour je prestižnější a pro tým Ineos mnohem cennější. Litovat může snad jen Geraint Thomas.

Bernal měl samozřejmě také štěstí. Už před startem mu odpadlo několik soupeřů, především Chris Froome. Pro Ineos byl jednoznačným lídrem, britská sestava chtěla, aby získal páté vítězství a Bernal i Thomas by se museli přizpůsobit. V souboji s Thomasem ho tým nijak neomezoval, protože situace byla dlouho nepříznivá. 

Důležitým okamžikem bylo také odstoupení Thibauta Pinota. Francouzský vrchař byl minimálně stejně dobrý, spíš lepší v kopcích. Jenže se zranil v etapě do Gapu a už v následující etapě nemohl reagovat na útok Egana Bernala na Galibieru. A v další etapě, ve které Bernal získal rozhodující náskok na Iseranu, Pinot musel vzdát.

Kdyby se Pinot Bernala udržel, možná by se vše vyvíjelo jinak, možná by mu i ujel a slavil v Paříži vítězství, ale pravděpodobně by vítězství slavil Geraint Thomas, protože Bernal s Pinotem by se vzájemně pochytali a nespolupracovali a vrátili se do skupiny. Ale to jsou jen kdyby.  

Jižní Amerika na vzestupu 

Bernal doplnil sbírku vítězství Kolumbie na všech třítýdenních závodech. Giro a Vueltu vyhrál Nairo Quintana, ale Tour chyběla. Letošní rok je zlomový pro jihoamerickou cyklistiku. Richard Carapaz vyhrál italské Giro a Bernal Tour. Možná by si Jižní Amerika zasloužila větší závody, než jsou únorové etapáky v Kolumbii a Argentině. 

Současní a noví soupeři 

Nástává tedy éra úspěchů Egana Bernala? Bývalý biker vyhrává jako na běžícím páse. Jenže to nikdy není tak jednoduché. Má před sebou slibnou budoucnost, ale soupeřů má stále dost. Pokud se vrátí Chris Froome, nebude snadné vyhrát další Tour de France. Velké věci se očekávají od Toma Dumoulina, Primože Rogliče a dalších cyklistů, kteří jsou mnohem lepší časovkáři. V tom se skrývá zatím největší Bernalova slabina. Občas zajede dobrou časovku, ale většinou ne, je hodně nestabilní.

Ve vzdálenější budoucnosti bude mít také hodně těžkých soupeřů. Tadej Pogačar je profesionálem první rok a už vyhrál Kolem Kalifornie a Kolem Algarve. Stejně jako Bernal vyhrál Tour de l´Avenir a čeká na debut na třítýdenním závodě. Není o nic méně talentovaný, než Kolumbijec. 

Ještě větší talent než oba zmínění má Belgičan Remco Evenepoel. Závodník týmu Deceuninck - Quick-Step je mužem první rok a už vyhrál etapový závod Kolem Belgie, kde vyhrál i etapu a zvítězil ve třetí etapě Adriatica Ionica v Itálii po 30 kilometrů dlouhém sólu s náskokem přes dvě minuty. Evenepoel se potřebuje zlepšit v dlouhých kopcích, ale na to má ještě čas. V roce 2021 chce jet některou Grand Tour na výsledek. A věřte, že klidně může vyhrát. A jsou zde i další velmi talentovaní závodníci, například německý junior Marco Brenner by mohl být jednou hvězdou etapových závodů. Ale to je poměrně vzdálená budoucnost.   

Egan Bernal před sebou nemá snadné roky. Je velkým favoritem mnoha Grand Tours, jenže to byl v roce 2013 i Nairo Quintana a ačkoliv vyhrál dva třítýdenní závody, poté se jeho kariéra zabrzdila. Quintana ve formě z let 2013 a 2014 by letošní Tour možná vyhrál. Ani u Bernala není jisté, že se s věkem bude jen zlepšovat. Má ale proti Quintanovi jednu výhodu, jezdí za Ineos a bude mít dobré vedení v tréninku i závodech. Podepsat s britskou sestavou dlouholetou smlouvu se mu vyplatilo už letos. Finančně i sportovně.

Foto Sirotti