Byl to rychlý a hodně takticky složitý ročník Amstel Gold Race a konečně jsme se dočkali opravdu zajímavého dojezdu. Dlouhý únik byl dostižen už 74 kilometrů před cílem a tak se naskytly další příležitosti k útokům. Alpecin-Deceuninck se sice snažil kontrolovat čelo pelotonu pro Mathieu van der Poela, ale tentokrát belgickému týmu chyběla kolektivní přesila a především mistr světa už ja za svým jarním zenitem. 

60 kilometrů před cílem zaútočil Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step) a vyprovokoval nový únik, který měl poměrně velký vliv na zbytek závodu. K Vervaekemu se přidali Mikkel Honoré (EF Education EasyPost) a Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale) a vytvořili si náskok až 25 sekund. Alpecin se snažil stahovat, ale uprchlíky nedojel, naopak přišly další útoky. 

Hirschiho útoky řídily vývoj závodu

35 kilometrů před cílem poprvé nastoupil Marc Hirschi (UAE Emirates), ke kterému se ihned přidali Roger Adriá (Bora-Hansgrohe), Valentin Madouas (Groupama-FDJ) a Bauke Mollema (Lidl-Trek). Van der Poel se svým týmem nedokázal reagovat a do Hirschiho skupiny si po dalších útocích postupně doskočili Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), ale také favorité Tiesj Benoot (Visma-Lease a Bike) a Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). Bylo jasné, že tohle už je rozhodující okamžik závodu, do cíle totiž zbývalo jen 29 kilometrů. 

Pidcockova skupina dojela vedoucí duo Honoré-Lapeira (Vervaeke mezitím odpadl a propadl skupinami) ve výjezdu Keutenberg a Benoot ihned zkusil zaútočit a skupinu zmenšit. Hirschi se ho zachytil a vydrželi i Pidcock a Vansevenant. Tohle ovšem ještě nebyl klíčový okamžik závodu, vedoucí skupina byla brzo dostižena druhou skupinou.  

Do cíle zbývalo několik těžkých výjezdů a v pelotonu si některé týmy uvědomily, že vpředu nemají svého zástupce. Zaspal například Israel-Premier Tech, také Lotto Dstny a jiné sestavy nevěřily svým jezdcům v popředí. Ale stáhnout skupinu se jim už nepodařilo. 

Hirschi opět zaútočil na začátku slavného stoupání Cauberg. Utrhl však jediného muže, Dána Honorého, takže favorizovaný EF Education EasyPost přišel o zastoupení na čele a musel začít stahovat. Ještě o něco dřív se v pelotonu zvedl Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), ale nebyl dost silný a nikomu neujel. Stejně neslavně dopadl i následný útok Benoita Cosnefroye (Decathlon AG2R La Mondiale).

Převahu měli vrchaři

Cauberg čelní skupinu neroztrhal, k tomu došlo až v dalších kilometrech a stoupáních a opět u toho byl Hirschi. Švýcarský mistr za to vzal na Geulhemmerbergu, 13 kilometrů před cílem. Pokračovali s ním pouze Benoot, Pidcock a Vansevenant. Tato skupina měla jen malý náskok před pronásledovateli, ale dobře spolupracovala a na Bemelerbergu se za nimi sólově vydal Lapeira. Jenže už to měl daleko a do boje o vítězství se nevrátil. 

Pidcockův nenápadný nástup 6 kilometrů před cílem otestoval síly soupeřů, Benoot a Hirschi se dotáhli rychle, Vansevenantovi to trvalo o trochu déle. Čtveřice se udržela pohromadě, i když 1200 metrů před cílem zaútočil Benoot. Rozhodlo se až ve spurtu, který rozjel Vansevenant, za kterým se vyvezl Pidcock a dokázal u levé bariéry zavřít nejvážnějšího soupeře Hirschiho. Švýcar se nakonec prosmýkl dopředu, ale už bylo pozdě, Pidcocka nepřespurtoval. Benoot skončil třetí, Vansevenant čtvrtý a ve druhé skupině byl nejlepší Lapeira.

1157271251.jpg

Peloton dojel se ztrátou pouze 11 sekund a nejlepší zde byl Michael Matthews (Jayco AlUla), spurtovalo se však pouze o 10. místo. Adam Ťoupalík (TDT-Unibet) dojel ve skupině se ztrátou přes čtyři minuty na 64. místě.