Profesionální silničářky o ženskou verzi Paříž - Roubaix bojovaly velmi dlouho. Pro společnost ASO to ale bylo organizačně problematické a finančně nevýhodné. Ledy se však hnuly a ASO začalo připravovat první Paříž - Roubaix žen pro rok 2021. Po odložení všech jarních závodů se vedení ASO rozhodlo uvést Roubaix na světlo světa už letos. 

Z pěti monumentálních klasik mohou ženy objet tři. Kromě Roubaix se už dlouho jezdí Kolem Flander a pár let Lutych - Bastogne - Lutych. Pozadu jsou pouze Italové ze společnosti RCS sport, kteří zatím ženské verze Milán - Sanremo a Kolem Lombardie nepořádají. 

Ženy v současnosti jezdí také Strade Bianche, Valonský šíp, Giro dell´Emilia a Amstel Gold Race a mají také vlastní prestižní závody, například Trofeo Binda. Ale popularita Roubaix nepochybně přinese novou pozornost. 

"Tohle je úžasné překvapení, jsem nadšená! Paříž - Roubaix je ikona, jeden ze závodů, který přitahuje nejvíce fanoušků a teď můžeme těmto divákům ženskou cyklistiku. Myslím, že je to opravdu pozitivní zpráva," prozrazuje své pocity Lizzie Deignan, mistryně světa z roku 2015 a jedna z nejlepších klasikářek. "Pojede se na konci intenzivního závodního období a po tak složitém roce, ale motivaci najdu snadno. Máme dost silný tým, abychom mohli usilovat o vítězství."    

Ellen van Dijk, týmová kolegyně Lizzie Deignan z Trek - Segafredo, souhlasí: "Osobně mám kostky ráda a trať je rovinatá, což mi taky sedí. Roubaix je historicky významný závod a bude skvělé moci závodit po těch legendárních silnicích. Na konci října nebývá počasí nejlepší, ale pokud bude mokro, bude to asi ještě lepší závod, kde se může stát cokoliv. Čím epičtější, tím lepší."  

Světová šampionka Annemiek van Vleuten většinou exceluje v kopích a časovkách, ale ani kostky jí nejsou cizí. Letos už dokázala vyhrát Omloop Het Nieuwsblad a bude patřit k favoritkám Paříž - Roubaix. "Vždy jsem říkala, že s cyklistikou skončím až uspořádají první Paříž - Roubaix pro ženy a konečně je to tu. Ale stejně ještě nekončím!" 

"Třesu se a všechno mě bolí jen při pohledu na Paříž - Roubaix v kalendáři, ale myslím, že je to úžasné. Je to závod, který cyklistky vždy opravdu chtěly," dodává Amanda Spratt. 

David Lappartient, prezident UCI, se podle svých vlastních slov intenzivně zasazoval o ženskou verzi Roubaix. A konečně se to podařilo. "Není důvod pro to, aby Paříž - Roubaix pro ženy neexistovalo. Rovnost pohlaví jde správným směrem, máme týmy WorldTour, máme nové závody jako je Roubaix a snad brzo přijde i velký etapový závod."