Zdeněk Štybar se o svých plánech rozepsal pro webové stránky týmu Deceuninck - Quick-Step. Před návratem do sedla závodního kola, které proběhlo na WorldTour akci RideLondon, si projel trať světového šampionátu v Yorkshiru. Štybar věří, že převážně rovinatá, ale celkově náročná trasa mu bude vyhovovat a chce bojovat o přední umístění, protože bude jasným lídrem českého národního týmu. 

Před mistrovstvím světa zvolil dvojnásobný český šampion tradiční přípravu na BinckBank Tour a Vueltě: "Letos se na BinckBank Tour těším, jako každý rok. Je to jeden z etapových závodů, který můžu vyhrát, jako se mi to už podařilo v roce 2013, když jsem získal dvě vítězství. Měl jsem tu taky nejhorší pád v životě, takže vzpomínky mám různé. Loni jsem jel taky a skončil třikrát třetí, což bylo dobré, protože závod byl náročný a jsem si jistý, že takový bude i letos. Několik etap skončí hromadným dojezdem, ale je tu taky krátká časovka a dvě opravdu těžké etapy." 

Zdeněk Štybar je se svou letošní sezónou spokojený, protože vyhrál klasiky Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank a etapu na Kolem Algarve. Úspěch na monumentálních klasikách se bohužel nedostavil a jarní sezónu si prodloužil na Kolem Kalifornie a Critérium du Dauphiné. Na Tour de France se nedostal a zaměřil se na přípravu na Vueltu a Mistrovství světa, kterou zahájil soustředěním na horách v oblíbeném Livignu. 

"Po BinckBank Tour pojedu Vueltu, poprvé po třech letech, jako přípravu na světový šampionát. Formu mám týden od týdne lepší a myslím, že budu schopný závodit s nejlepšími," dodává Zdeněk Štybar ke svým ambicím pro zbytek sezóny. 

Šampionát v Anglii je pro Štybara velkou výzvou, nebude muset bojovat s konkurencí uvnitř vlastního týmu, ačkoliv síla českého celku nebude ani zdaleka tak velká, jaká je kolektivní síla Deceunincku. Loňský šampionát v Innsbrucku byl příliš kopcovitý a hodně v kopcích by měly být i Olympijské hry v Tokiu a další Mistrovství světa ve Švýcarsku. Letošní mistrovství s cílem v Harrogate je tedy docela výjimečnou příležitostí pro klasikáře a specialisty na dlážděné jednorázovky. 

To nejdůležitější, novou smlouvu na další dva roky, už si zajistil dříve a rozhodl se zůstat v Deceuninck - Quick-Step, v jediném profesionálním silničním týmu, za který kdy jezdil: "Jsem v týmu osm let a až mi nová smlouva skončí, bude to už deset let. To je dlouhá doba. Lidé v týmu se stali členy mé rodiny, když s nimi trávím na cestách tolik času. Byl to velký důvod, proč zůstat. Nechtěl jsem je opustit, všichni pro nás pracují velmi tvrdě a jsou to přátelé. Odejít někam jinam by pro mě bylo hodně těžké." 

Zdeňku Štybarovi je letos 34 let, přesto si myslí, že další čtyři až pět let bude závodit: "Začal jsem na silnici pozdě, až ve 25 nebo 26 letech. Miluji cyklistiku a trénink a dokud budu chtít trénovat, snažit se a cestovat, tak nechci přemýšlet o konci kariéry."

Zdeňka Štybara můžete sledovat od pondělí 12. srpna v etapách BinckBank Tour na obrazovkách Eurosportu. Španělská Vuelta pro něj a ostatní účastníky začíná přesně za čtrnáct dní, 24. srpna v Salinas de Torrevieja na jihovýchodě Španělska. 

Foto Sirotti