Stijn Steels se zapletl do velkého pádu na krátkém a nebezpečném velodromu Kuipke v belgickém Gentu a musel být odnesen na nosítkách a hospitalizován. V nemocnici ošetřující lékaři objevili několik zranění. Steels si zlomil dva obratle, tři žebra a pohmoždil si plíci. Ze závodu samozřejmě odstoupil a tím skončil závod i pro jeho kolegu z dvojice Silvana Dilliera. Steels navíc řeší angažmá na příští sezónu a zranění mu nejspíš nijak neusnadní hledání.

„Během šestidenní jsem chtěl dokázat, že na kole stále umím jezdit. Tvrdě jsem trénoval a svému týmovému kolegovi Silvanovi Dillierovi jsem říkal, jak je tento závod důležitý. Mohl by totiž být můj poslední,“ říká v rozhovoru pro Het Nieuwsblad. „A začali jsme velmi dobře. Dokud nezasáhl osud,“ řekl Steels. Tato vážná nehoda možná ukončí závodní kariéru třiatřicetiletého specialisty na rozjíždění spurtů. Nebudu čekat donekonečna. A je krásné, co jsem už zažil. Závodění je mým životem od narození a má velký vliv i na mou rodinu. Ale já se nevzdám,“ neztrácí naději.

Patrick Lefevere nenabídl loajálnímu závodníkovi prodloužení smlouvy. „Nejsem jezdec s velkými výsledky, ale věrný služebník s mnoha zkušenostmi. Pro veřejnost to možná není tak důležité, ale uvnitř pelotonu ano. To mi dodává sebedůvěru. Na Patricka Lefevereho se nezlobím, jsem vděčný, že jsem mohl tři roky jezdit v jeho špičkovém týmu.“

Steels také vysvětlil, proč se mu dosud nepodařilo podepsat novou smlouvu. Může za to nejistota ohledně týmu B&B Hotels-KTM, který nejspíš zanikne, ale ještě není rozhodnuto a který by na trh uvolnil několik velmi zajímavých závodníků, například Ceese Bola a Ramona Sinkeldama. A tito dva jsou přímými konkurenty Stijna Steelse v boji o smlouvu a jsou o dost známější. „Byl jsem blízko jednomu týmu z WorldTour, ale kvůli problémům v B&B Hotels teď mnoho týmů vyčkává,“ vysvětluje.

„Po Memoriálu Van Steenbergena jsem si opravdu myslel, že jsem jel svůj poslední silniční závod, a proto jsem byl velmi emotivní. Těsně před vjezdem do závěrečného kilometru jsem se naposledy otočil na Marka Cavendishe. A náhle se mi v očích objevily slzy. Když mi Cav, který skončil druhý za Timem Merlierem, přišel poděkovat, brečel jsem jako malé dítě.“

Steels teď doufá, že se brzo dostane na nohy, aby ještě stihl závěr Gentse Zesdaagse aspoň jako divák. „Byl jsem naštvaný, že jsem musel Kuipke opustit na nosítkách. Ale daří se mi relativně dobře. Doufám, že už udělám nějaké kroky, protože chci být v Kuipke na Merci Iljo, Keisseho rozlučce,“ dodává a připomíná svého krajana a týmového kolegu Ilja Keisseho, který v Gentu končí s aktivní kariérou.