Vingegaard opět dokázal velice rychle zareagovat na Pogačarův nástup na konci Galibieru a okamžitě mu zapadl do háku, jenže Slovinec nezpomalil a nakonec Dána utrhl. Na vrcholu ztrácel Vingegaard okolo sedmi sekund, v cíli z toho bylo o půl minuty víc. „Samozřejmě bych radši tu ztrátu smazal a v první části sjezdu jsem držel stejný odstup, ale druhá část byla rovnější a gravitace vám tu pomůže, Myslím, že v tom měl výhodu,“ smál se Vingegaard. „Tak to prostě je a samozřejmě bych s ním radši vydržel, ale takový je život.“

20240702TDF0107-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Lídr týmu Visma-Lease a Bike zůstal pozitivně naladěný. „Přijeli jsme sem s tím, že ztratíme čas ve třech z prvních čtyř etap. Takže ztratit čas jen v jedné z nich je docela dobré, podle mě.“ V této jedné etapě nabral Vingegaard padesát sekund odstupu, s tím je také spokojený. Čekal totiž v prvních dnech mnohem větší ztrátu. „Asi dvě minuty, možná víc. Takže být padesát sekund zpět je stále docela dobré a můj čas přijde. Náš čas přijde,“ dodal sebevědomě.

Vingegaard věří, že v průběhu závodu se bude zlepšovat a zkracovat ztrátu na Pogačara. O celkovém vítězství nebude rozhodnuto do poslední etapy, která je na programu až za 19 dní a do té doby se může stát ledacos. 

Evenepoel chválil Hirta

V samotném závěru etapy byl ze soupeřů Tadeje Pogačara nejsilnější Remco Evenepoel. Vedoucí muž soutěže do 25 let se snažil udržet s Pogačarem a Vingegaardem před vrcholem Galibieru, ale musel trochu zvolnit a vrchařskou prémii projel na třetím místě. V technickém rychlém sjezdu však ztratil svou pozici a na rovině před cílem se musel vracet do skupiny pronásledovatelů.

20240702TDF1011-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

„Na tomto dni není absolutně nic, co by se dalo kritizovat. Ani z hlediska výsledků, ani z hlediska strategie. Pro nás to byl dobrý den,“ myslí si Evenepoel. „Na Galibieru, ve výšce nad 2000 metrů, se mi dýchalo opravdu těžce. Zvlášť když Tadej zaútočil. To bylo solidní. Chtěl jsem jet s ním, ale bylo to trochu nad mou úroveň,“ vysvětlil mladý Belgičan.

„Jel jsem svoje tempo, protože jsem věděl, že nahoře jsou i bonifikace. Sjezd byl opatrný, několikrát jsem málem uklouzl na vodě z tajícího sněhu. Na sebevědomí to nebylo nic moc. Ale každopádně ztratit půl minuty na Pogačara není špatné. Jsem druhý, byla to pěkná etapa. Určitě je taky fajn, že Mikel Landa a Jan Hirt jsou dobří. Hlavně Hirt, který se vrací z Gira. Tým byl špičkový, to je hodně motivující do dalších dvou týdnů,“ dodal Evenepoel.

20240702TDF1014-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Pomalu se zlepšuji, věří Roglič 

Dobrou náladu měl také lídr týmu Red Bull-Bora-Hansgrohe. „Trochu jsem bojoval sám se sebou,“ narážel Primož Roglič na závěrečné kilometry stoupání Col du Galibier. V čelní skupině totiž trpěl ještě před útokem Pogačara. Tempo Joaa Almeidy a Juana Ayusa bylo hodně nepříjemné. „Nakonec to ale stačilo. S dneškem jsem spokojený.“

Po útoku Pogačara měl co dělat, aby mu neujeli taky ostatní favorité. Na vrcholu byl až osmý, ale ve sjezdu si polepšil a do cíle dorazil s Evenepoelem 35 sekund za vítězem. „Do kopce se jelo opravdu rychle. Jelo se ostře pro Tadeje, což mu jednoznačně vyhovovalo. Já sám se také pomalu zlepšuju. Pořád jsem tady.“