Kopcovité klasiky slibují víc vzrušení než ty dlážděné, protože Van der Poel na ně není specialista. Amstel je ze třech následujících jednorázovek nejméně náročný a mistr světa v něm má rozhodně největší šanci na úspěch. A je jediným pětihvězdičkovým favoritem. V současné formě by měl být schopný následovat všechny útoky soupeřů a případně vyhrát ve spurtu skupiny, nebo dokonce všem opět sólově uniknout.

Navíc nebude mít o nic slabší týmovou podporu než na kostkách. Alpecin-Deceuninck je letos na jednorázovky skvěle připraven a Van der Poelovi mohou podpořit Quinten Hermans, Axel Laurance, Soren Kragh a Gianni Vermeersch. Alpecin může opět hodně taktizovat a klidně může místo Van der Poela vyhrát někdo jiný v džínovém dresu. 

Stoupání Amstel Gold Race

1. Maasberg (0,3 km, 5,1 %)
2. Adsteeg (0,7 km, 4,7 %)
3. Bergseweg (2,5 km, 3,3 %)
4. Korenweg (0,9 km, 5,7 %)
5. Nijswillerweg (1,3 km, 2,7 %)
6. Rijksweg N278 (3 km,  2,9 %)
7. Wolfsberg (0,9 km, 3,4 %) 
8. Loorberg (1,4 km, 5,3 %)
9. Schweibergerweg (2,3 km, 4,6 %)
10. Camerig (3,7 km, 4,2 %)
11. Drielandenpunt (3 km, 3,8 %)
12. Gemmenich (0,9 km, 6 %)
13. Vijlenerbos (1,4 km, 5,5 %)
14. Eperheide (2,4 km, 4,7 %)
15. Gulperberg vanuit Partij (0,5 km,  9,8 %)
16. Plettenberg (1 km, 3,5 %)
17. Eyserweg (2 km, 4,6 %)
18. St. Remigiusstraat (1,4 km, 5,2 %)
19. Vrakelberg (0,5 km, 7,6 %)
20. Sibbergrubbe (1,8 km, 4 %)
21. Cauberg (0,8 km, 6,6 %)
22. Geulhemmerberg (0,7 km,  6,6 %)
23. Keerderberg (1,8 km, 3,6 %)
24. Bemelerberg (1 km, 4,4 %)
25. Loorberg (1,4 km, 5,3 %)
26. Gulperberg vanuit Gulpen (0,9 km, 5,5 %)
27. Kruisberg (0,7 km, 7,3 %)
28. Eyserbosweg (1,1 km, 7,6 %)
29. Fromberg (1,7 km, 3,8 %)
30. Keutenberg (1,6 km, 5,2 %)
31. Cauberg (0,8 km, 6,6 %)
32. Geulhemmerberg (0,7 km, 6,6 %)
33. Bemelerberg (1 km, 4,4 %)
 

Van der Poel nedostane nic na stříbrném podnose, věří si Cosnefroy

Vítěz dvou monumentů se na Amstelu poprvé střetne se specialisty na kopcovité klasiky a jeden z nich, Benoit Cosnefroy, se rozhodně nevzdává předem. „Van der Poel v neděli nedostane nic na stříbrném podnose,“ řekl osmadvacetiletý Francouz deníku Het Nieuwsblad po vítězství v závodě Brabantský šíp. „Amstel Gold Race se nedá srovnávat s velmi rovinatým Paříž-Roubaix. Tento monument jsem velmi pozorně sledoval v televizi a Van der Poel tam měl mimořádně silný tým, který odvedl většinu práce. Jeho tým zredukoval peloton na 30 jezdců. Potom je pro takového jezdce, jako je Van der Poel, snadné zaútočit.“

1156830246.jpg

Cosnefroy doufá, že přítomnosti Van der Poela se bude dát využít. „Amstel Gold Race je závod, který je mnohem méně kontrolovatelný. Ve kterém je těžší udělat velké rozdíly. I když, nepodařilo se to loni Tadeji Pogačarovi? U takových jezdců člověk nikdy neví. Mohou se vyskytnout okolnosti, které by to mohly umožnit. Mistr světa bude po celou dobu hlídán. Je na mně, abych prostě využil chvíle, kdy se na něj ostatní budou dívat."

Cosnefroy byl mimořádně blízko vítězství na Amstelu už v roce 2022. Ve spurtu podlehl Michalu Kwiatkowskému rozdílem pár centimetrů. Letos je nejspíš v ještě lepší formě, jak dokázal na Brabantském šípu. A bude mít kolem sebe silný tým s Dorianem Godonem a Paulem Lapeirou. Decathlon AG2R La Mondiale se letos výrazně zlepšil a vítězství na Amstelu může být vrcholem jejich jarní sezóny. 

Healy chce o stupínek výš

Před rokem sice dominoval Tadej Pogačar, ale letos na startu nebude, takže je logické, když si druhý Ben Healy dělá naděje na první příčku. Irský mistr se loni udržel slovinského fenoména až do mety 29 kilometrů před cílem a v přímém souboji jasně porazili Toma Pidcocka. Celé letošní jaro směřuje k Amstelu, závodní kalendář přizpůsobil tomu, aby se v polovině dubna dostal do špičkové kondice a poslední závody naznačují, že se mu to podařilo. Healy potřebuje nejlépe ujet sólo, takže potřebuje těžký závod. V tom by mu měli pomoci velmi kvalitní týmoví kolegové Marian van den Berg a Richard Carapaz.

1152038043.jpg

„Znám všechna stoupání a všechny silnice,“ říká Van den Berg. „Díky tomu bude závod opravdu výjimečný. Většina z nich je krátká, strmá a jdou jedno za druhým. Pokud jedete rychle, docela dost bolí.“

„Nemyslím si, že je na nás, abychom od začátku rozhodovali o tom, jak se závod pojede, až do finále," pokračuje Healy. „Doufejme, že  závěru bude redukovaná skupina se mnou a Richardem a Marijnem. Pokud se bude bojovat, Marijn může čekat na spurt, takže Richie a já můžeme být agresivní.“

„Bude to těžký závod, ale myslím, že to je pro Bena ideální,“ očekává Van den Berg. „Chci být u toho, kdyby byl dostižen, abychom mohli sprintovat v menší skupině, ale Amstel je opravdu těžko předvídatelný závod. Nevím, co mám očekávat, protože jedu poprvé. Může se tu stát hodně věcí. Ve stoupáních bude klíčové, abychom nejeli moc brzo naplno.“ 

1152156438.jpg

Dočká se Pidcock?

Drobný a výbušný Tom Pidcock je ideálním typem závodníka pro zvlněnou trať Amstelu a je tedy jedním z velkých favoritů. Jenže příprava nebyla ideální, Angličan ani neodstartoval do závodu Okolo Baskicka, protože před úvodní časovkou tvrdě spadl. Překvapivě se o šest dní později objevil na startu Paříž-Roubaix, kde zajel 17. místo. Vysílá dost smíšené signály, ale Ineos Grenadiers nikoho jiného na roli lídra nemá, takže bude mít veškerou podporu a to i od dvojnásobného vítěze Michala Kwiatkowského. 

Belgické trio

Tým Lotto Dstny chce v Ardenách napravit svou pověst pošramocenou neuspokojivými výsledky v dlážděných klasikách. A má na to několik velmi zajímavých závodníků. Především je to Maxim Van Gils, který letos zazářil třetím místem na Strade Bianche, sedmý na Milán-Sanremo a druhým na Velké ceně Miguela Induraina. Van Gils se o roli lídra podělí s Dánem Andreasem Krokem, který loni skončil na Amstelu čtvrtý. Van Gils dojel v další skupině, na konečném sedmém místě. Pódiové umístění by se určitě jezdcům belgické sestavy líbilo a nejsou bez šance.

1149310291.jpg

Podobně jako výběr Israel-Premier Tech, který spoléhá především na Dylana Teunse. Zkušený Belgičan byl hodně silný už na Kolem Flander, Paříž-Roubaix vynechal a vrátil se druhým místem na Brabantském šípu. Ardenské klasiky jsou jeho specialita, ale mnohem víc mu sedí Valonský šíp a Lutych-Bastogne-Lutych. Ambiciózní je také jeho týmový kolega Stephen Williams. tento výbušný vrchař letos vyhrál Tour Down Under a od té doby se trochu hledá, ale na Brabantském šípu ukázal, že formu má kvalitní. Teunsovi a Williamsovi budou radit zkušení Simon Clarke a Jakob Fuglsang.

Visma-Lease a Bike se zcela rozpadla sestava na dlážděných klasikách a v Nizozemsku mají šanci si napravit reputaci. Tiesj Benoot a Matteo Jorgenson vynechali Roubaix, Američan se prý necítil dobře, není tedy jasné, jak na tom bude a především už byl v dobré formě od konce února a těžko říct, jestli formu udržel až do půlky dubna. To Benoot je nejspíš lepší volba. Třicetiletý Belgičan byl před dvěma lety třetí a opakovaná krátká stoupání mu perfektně vyhovují. Není však zrovna rychlý ve spurtu, pro vítězství musí odjet sólo. 

Nenápadnou, ale hodně kvalitní sestavu má Lidl-Trek. Lídrem bude dánský mistr Mattias Skjelmose, na Ardeny ladí formu také Andrea Bagioli. Pozornost poutá také UAE Emirates, který se musí obejít bez Pogačara a nahradit se ho pokusí Juan Ayuso, Joao Almeida, Brandon McNulty a Marc Hirschi.  

Favorité 58. ročníku Amstel Gold Race

⭐⭐⭐⭐⭐ Mathieu van der Poel

⭐⭐⭐⭐ Ben Healy, Benoit Cosnefroy

⭐⭐⭐ Dylan Teuns, Maxim Van Gils

⭐⭐ Tom Pidcock, Tiesj Benoot

⭐ Stephen Williams, Mattias Skjelmose, Marijn van den Berg