První etapa z Lublinu do Chelmu měřila 216 km a cyklisté při ní nastoupali 1522 metrů. Takže profilově nenáročná. V první polovině byly umístěny tři vrchařské trojky a dvě sprinterské prémie, třetí pak na 176. km.

Do úniku se dostala trojice ve složení Michal Paluta (Polsko/Global 6), letošní šampion Kazachstánu Fedorov (Astana) a Američan Sean Bennett (Qhubeka). Zpočátku dostali prostor až k 7 minutám, ale pak si je peloton na 70. km stáhl na minuty dvě, aby je měl pod kontrolou, a tam je pak nějakou chvíli nechal, aby je 50. km před cílem sjel.

Paluta byl aktivní na vrchařských prémiích, takže se po etapě oblékne do bílého dresu s modrými puntíky.

V průběhu etapy vzdal favorit hromadných dojezdů Pascal Ackermann (Bora). V minulém týdnu byl nemocný, tým doufal, že by to mohl zvládnout, ale ukázalo se, že není ve stoprocentním stavu.

30 km před cílem se od pelotonu odpoutala další trojice: Scully (EF), Duchesne (FDJ) a Van Emden (Jumbo). Ale ty už peloton pochopitelně nechtěl pustit z dohledu, takže 15 km před cílem byli zpět v početné hlavní skupině.

Nakonec tedy došlo na hromadný dojezd, v němž se na první místo prosadil Phil Bauhaus (Bahrain) před Álvaro Hodegem (Deceuninck) a Hugo Hofstetterem (Israel).

Bauhaus (na titulním snímku třetí zprava) se pochopitelně dostal do čela průběžného pořadí a patří mu i bílý dres nejlepšího v bodovací soutěži.