Jde již o 34. ročník. Z názvu lze odvodit, že se koná na severozápad od našich hranic ve spolkové zemi Durynsko. UCI eviduje tento podnik v kategorii 2.Pro, tzn. druhé nejvyšší. Všechny etapy mají klasikářsko-sprinterský charakter.

To jsou důvody, proč na startu chybí největší hvězdy světové ženské cyklistiky, jejichž doménou jsou těžké kopcovité závody, zvláště pak etapové. Což platí pro Van der Breggen, Van Vleuten, Longo Borghini, Niewiadomou, Vollering či Vos. Neznamená to však, že se tu sešla druhořadá konkurence. Chybí však jakákoli česká cyklistka.

Sice bez super star, ale jsou tu zastoupeny všechny Women´s World týmy. Chybí jediný Liv Racing, ovšem v dresu belgické reprezentace startují Valerie Demey i Lotte Kopecky. Druhá jmenovaná, elitní sprinterka, se dnes prosadila na 3. místo.

Hned první etapa ze Schmöllnu do Schmöllnu dlouhá 90 km přinesla značné časové rozdíly, což měly na svědomí kromě členité trati déšť a zvláště pak silný vítr. Pouze 17 cyklistkám byl přidělen čas vítězky, resp. ztratily jen v řádu vteřin. 37 dalších zaznamenalo ztrátu přesahující jednu minutu a řada dalších už i významný časový odstup. Ze známých jmen v první skupině chyběly Wiebes a Mackaij (DSM), Cecchini a Van den Broek-Blaak (SD Worx), Brennauer (Ceratizit), Cavalli (FDJ) a Van Dijk (Trek).

V čelní skupině měly pochopitelně převahu nejsilnější týmy. Pouze tři cyklistky tu zastupovaly týmy jiné než World. Stejný, a tím pádem nejvyšší počet tu měl Trek-Segafredo.

Emma Norsgaard se s ohledem na její letošní výkony a charakter etap pasovala do role favoritky celého závodu. Nic rozhodnuto ovšem není, jelikož když v dnešní etapě došlo k takovým časovým rozdílům, může se to stát i v dalších etapách, z nichž některé budou profilově těžší než ta dnešní.

Výsledky.