Dnešní etapa byla z pohledu náročnosti profilu nejobtížnější z celého etapáku.

V zeleném dresu vedoucího muže do ní vyrazil v den svých 27. narozenin Gianni Moscon (Ineos). I s ohledem na skutečnost, že etapa končila na vrcholu stoupání, jejími favority byli ovšem zároveň ti, kteří jsou favority celého závodu a mezi ně Moscon nepatří.

10 km po startu se vytvořil únik 6členné skupiny, v níž byl k naší radosti i Mathias Vacek (Gazprom), přičemž to byl on, kdo únik vyprovokoval! Cíleně se tu vyskytoval i Felix Engelhardt z týmu Tirol, který si po včerejšku i dnes dojel v úniku pro sprinterskou prémii.

Po ní přišel na řadu první, nekategorizovaný kopec. Na jeho vrcholu měli cyklisté v úniku náskok na hlavní pole 3 minuty.

Po sjezdu se už začalo stoupat mezi hromadami sněhu na první dnešní vrchařskou prémii: 8,1km, 6,3%. Nejtěžší byl předposlední kilometr se sklonem 10,2%.

Kolegy 18letého Mathiase Vacka v úniku byli kromě Engelhardta ještě Thompson (FDJ), Bais (Eolo) a Hulgaard (Uno-X). Všechno mladíci do 23 let. Výjimkou z věku tu byl 32letý Janse Van Rensburg (Qhubeka).

Mathias Vacek na čele skupiny v dnešním úniku.

Kilometr pod vrcholem Mathias, který ve srovnání se svými soupeři jel těžší převod, vypadal, že má potíže uviset. Ale silou vůle se udržel. Pro prémii si s přehledem dojel Thompson.

Peloton pilotovaný borci Ineosu vyjel kopec stabilním tempem bez jakýchkoli útoků.

K Thompsonovi si dojel Bais a ve sjezdu vytvořili novou vedoucí dvojici. Reuben Thompson je 20letý Novozélanďan bez zatím nějakých výraznějších výsledků, kterého si k tomuto závodu vypůjčil elitní tým Groupama-FDJ ze svého development rozvojového týmu.

Do nejtěžšího kopce dne najela vedoucí dvojice s náskokem 30 vteřin na Vacka a spol. a 2 minuty na peloton.

Jakmile se silnice zvedla, najeli na čelo čtyři borci týmu Arkéa s Nairem Quintanou za zády. První, koho dojeli, byl Mathias Vacek. V polovině stoupání bylo po celém úniku. To už zbyl Quintanovi pouze Annacona. A v čelní skupině stále kolem padesátky lidí.

Posledním, kdo rozjížděl předposlední a nejtěžší stoupání dne pro Quintanu, byl Annacona.

Zpoza Annacony si nakonec nastoupil Quintana. Odpojil přibližně 11 lidí, bohužel pro něj s třemi jezdci Ineosu. Jeden z nich, Sivakov (Ineos), také kontroval. Následně to zkusil Hugh Carthy (EF), toho si také pohlídali na rozdíl od razantnějšího útoku Daniela Martíneze (Ineos).

Jeho dojel Simon Yates (BikeExchange), a když po chvilce uklidnění za to pořádně vzal, zbyli s ním na čele pouze Sivakov, Quintana a Carthy.

2,5 km pod vrcholem za to vzal potřetí a odpáral Carthyho i Quintanu. Za dalších 500 metrů útočil znovu. Sivakov stále odolával.

Ovšem jen do okamžiku, kdy Yates zaútočil popáté! K vrcholu zbýval kilometr. A Simon Yates jel fantasticky!

Sivakov se propadl ke Quintanovi a Carthymu. Při průjezdu vrchařskou prémií ztrácelo toto trio na Yatese půl minuty!

Sivakov, Carthy, Cepeda

Sjezd pojal Yates bravurně a pro normálního smrtelníka na hranici únosného rizika. Na své pronásledovatele, ke kterým zezadu dorazila další desítka závodníků, najel další 10 vteřin!

Zbývalo 9 km cílového stoupání. Ve skupině za Yatesem se útočilo. Nakonec se oddělila pětice Sivakov, Vlasov (Astana), Hindley (DSM), Martin (Israel) a Ekvádorec Cepeda (Androni). A jelikož stoupání bylo oproti předešlému pozvolnější, měli proti Yatesovi výhodu v možnosti spolupracovat.

Přesto nic neztrácel a 5 km před cílem měl k dobru už 50 sekund. V té době zaútočil Sivakov, skupinu roztrhal a osamostatnil se na druhé pozici.

Simon Yates dotáhl svou dnešní famózní jízdu k vítězství a na Sivakova najel 40 sekund! Další trojice Martin, Vlasov a Cepeda načetla ještě o dalších téměř 20 sekund více.

To, co dnes Simon Yates předvedl, byl nádherný cyklistický epos!