První polovina dnešní etapy Vuelta Asturias se odehrála podél pobřeží Biskajského zálivu, čemuž odpovídal jen mírně zvlněný profil, který využila k úniku dvanáctka cyklistů, kteří ale nemohli myslet na úspěch v celkovém pořadí.

Kontrola úniku připadla pochopitelně na tým průběžného lídra závodu Arkéa-Samsic Naira Quintany.

Jakmile se trasa závodu stočila směrem k jihu, začali se cyklisté pasovat s pyrenejskými kopci. Únik dostal až 3,5 minuty, ale podle očekávání byl zlikvidován v průběhu finální části závodu, jímž bylo velmi náročné 9km stoupání, po němž následoval velmi dlouhý 17km sestup z výšky 1200 do 400 metrů nad mořem.

Nairo Quintana se musel především potýkat se snahou týmu Movistar zbavit ho pozice lídra závodu. Nakonec do cílového Cangas del Narcea, 15ti tisícové obce na jihozápadě Asturie, dorazila pouze osmičlenná skupina výborných vrchařů, v níž byli tři borci Movistaru. Dva z nich také dospurtovali na stupně vítězů a pro vítězného 25letého Héctora Carretera šlo o jeho vůbec první profesionální vítězství.

Nairo Quintana obsadil těsně druhé místo před krajanem Einerem Rubiem a díky bonifikacím navýšil před zítřejší poslední etapou náskok na druhého v průběžném pořadí Pedrera, třetího muže Movistaru v čelní skupině, na 36 sekund.

V první skupině dokončil i velký talent týmu Kern Pharma Roger Adriá, nedávný vítěz Okolo Turecka José Díaz z týmu Delko, také Víctor de la Parte z týmu Total Direct Energie, který strávil minulé čtyři roky v Movistaru, resp. CCC. A zlepšující výkonnost tu po včerejšku potvrdil i Ilnur Zakarin z ruského Gazpromu.

Teprve ve druhé skupině dorazil Pierre Latour z Total Direct, což pro něj znamenalo pokles z 3. na 7. místo.

Zítřejší etapa končí na vrcholu 5,5 km stoupání, což by měla být výhoda Naira Quintany oproti silnému týmu Movistar.