Třetí etapa z Ilmenau do Erlangenu byla z pohledu profesionálních cyklistů jen mírně zvlněná, na 194 km čekalo něco málo přes 1900 výškových metrů.

S ohledem na to, že v čele průběžné klasifikace byl Pascal Ackermann (Bora – hansgrohe) s náskokem 2 vteřin na Phila Bauhause (Bahrain – Victorious) a 4 na Alexandera Kristoffa (UAE – Emirates), přičemž ještě 42. v pořadí ztrácel pouhých 16 sekund, bylo jen minimálně pravděpodobné, že by úspěch slavil celodenní únik.

Co však mohlo zkomplikovat vyústění do vysoce pravděpodobného dalšího souboje sprinterů, bylo - pochopitelně kromě větru – závěrečných 20 km, při nichž se bylo nutno vypořádat s dvěma kratšími stoupáními, i když nijak strmými.

Zelený dres nejlepšího v bodovací soutěži byl před etapou v držení také Ackermanna, modrý nejlepšího vrchaře vezl Kyle Murphy z Rally Cycling a bílý pro cyklistu do 23 let Georg Zimmermann z Intermarché Wanty.

Start byl dnes do kopce na první vrchařskou prémii, na níž získal 2 body Vervaeke (Alpecin) a právě o tolik odskočil Murphymu ve vrchařské soutěži. Na trati však byla ještě jedna VP 20 km před cílem, takže měl Murphy ještě jistou šanci.

10 km po startu se vytvořil denní únik. Byl v něm stejně jako v první etapě Uhlig (Německo) a dále Lino (Bike Aid), Stockman (SKS Sauerland) a De Backer (B&B Hotels).

Vše ale mělo skončit soubojem sprinterů, o což se v pelotonu staraly ty z týmů, které měly ve svém středu favority takového dojezdu, tzn. Bora – hansgrohe, Bahrain – Victorious a UAE – Emirates. I proto, že se jelo za počasí, do kterého by milovaného psa nevyhnal, držely jmenované World týmy uprchlíky na uzdě povolené na maximálně 2,5 minuty.

9 km před cílem při stoupání na sprinterskou (!) prémii bylo po úniku. Prémii vyhrál Georg Zimmermann, a když hned poté zvýšil tempo Nils Politt, odpojila se osmička cyklistů. Z ní znovu zaútočil Politt. Pokryl ho Dylan Teuns a hned nato sám útočil. Politt se ho ale dokázal jako jediný udržet. Do cíle zbývalo 5 km převážně v klesavém profilu. Teuns ale odmítl plnohodnotně střídat!

Politt se tedy pokoušel Teunse zbavit a dařilo se mu to! Už včera ukázal v závěru svou sílu a dnes se mu podařilo své aktivní pojetí dotáhnout do samého konce. Po heroickém výkonu ovládl 3. etapu největšího závodu ve své domovině! A Ackermann se z vítězství svého týmového kolegy radoval, jako kdyby vyhrál sám!