Jedná se o tříetapový závod, v předešlých letech známý jako Tour du Haut Var, jehož první ročník se jel v roce 1969. Aktuálně má přidělen statut 2.1, přesto si sem nachází cestu kromě všech důležitých francouzských týmů i pět dalších World Tour týmů včetně CCC i NTT. Ovšem žádného českého závodníka tentokrát ve startovní listině nehledejme.

Závod je určen téměř výhradně pro vrchaře, jak svým celkovým profilem, tak tím, že všechny tři etapy končí dojezdem na kopec! Závěrečná stoupání však nejsou extrémně dlouhá, od 3 do 6 km, nejdelší a nejtěžší je v poslední etapě Mont Faron s 8,4 %!

Tomu odpovídá startovní listina. Sprintery aby člověk pohledal, i když i oni se tu vyskytnou. Nikoli však ti úplní rovinoví rychlíci, ale ti, kteří jsou schopni vsadit i ve stoupavé finální pasáži. Typickým příkladem je Niccoló Bonifazio (Total), který obdobně vyhrál jednu etapu na Saudi Tour 2020. Prosadit by se mohli při pro ně příznivém vývoji i Boasson Hagen (NTT), případně Marc Hirschi (Sunweb), či např. Toms Skujinš (Trek).

Nairo Quintana vítězí na Mont Ventoux (Tour de La Provence 2020)

Hlavní favority ale hledejme jinde. Potom, co předvedl na Tour de La Provence, je nejžhavějším kandidátem vítězství Nairo Quintana. Arkéa-Samsic s ním posílá jeho bratra Dayera, Winnera Anaconu i Diego Rosu, 3. na nedávné Trofeo Laigueglia (1.Pro).

Benoit Consefroy v cíli GP la Marseillaise 2020

Thibautu Pinotovi (Groupama-FDJ) bude k ruce především Rudy Molard a Sébastien Reichenbach. AG2R-La Mondiale nominovala Romaina Bardeta, loni druhého za Pinotem, ale v lepší formě bude pravděpodobně Benoit Cosnefroy, vítěze obou závodů, ke kterým letos nastoupil: GP Marseillaise a Etoile de Bességes! Z Cofidisu bývali dobří v kopcích Nicolas Edet a Anthony Perez, ale letos zatím nic moc. Total Direct bude spoléhat hlavně na Liliana Calmejana. Jedničkou B&B Hotels je Arthur Vichot, v minulosti trojnásobný vítěz tohoto závodu. Ve stejném dresu k již třetímu etapáku sezóny nastupuje letošní posila z Dimension Data Tom-Jelte Slagter. Nippo budou reprezentovat mj. ti, kteří hýřili aktivitou při Tour de La Provence, Julien El Fares a především Romain Combaud.

Richie Porte vítězí v Paracombe (Tour Down Under 2020)

Koho nominovaly nefrancouzské World Tour týmy? Trek vede Richie Porte podporovaný Kenny Elissondem. Jedničkou v EF Pro Cycling bude Simon Clarke, který při Etoile de Bességes dojel na Le Mont Bouquet (5 km a 9 %) na 2. místě. V kopcích by mu měli nejvíc pomáhat Tanel Kangert, který předvedl slušnou formu na Provence. Sunweb tu bude mít do kopců Nicholase Roche a Sama Oomena. V dánském ProTour týmu Riwal Readynez na sebe v úvodu sezóny upozornil Andreas Kron 8. místem na Saudi Tour (1. mezi mladíky) a 9. na Trofeo Laigueglia.

Simon Clarke 2. v etapě na Le Mont Bouquet (Etoile Bességes 2020)

CCC lídrem ustanovila opět Fausta Masnadu, oporou by mu měl být hlavně Serge Pauwels. Na zkušenou posílá tým hned tři mladíky: Bartu, Valtera a Zimmermanna.

Nejznámější v sestavě NTT jsou Boasson Hagen a Michael Valgren, ale nejlepší formu zatím ukázal Ben O´Connor, vítěz předposlední etapy na Etoile de Bességes, kde porazil právě Simona Clarka!

Ben O´Connor vítěz etapy na Le Mont Bouquet (Etoile Bességes 2020)

1. etapa:

2. etapa:

3. etapa:

Tip na vítěze:

***** Quintana

**** Porte

*** O´Connor, Clarke, Cosnefroy

** Pinot, Bardet

* Masnada