Průběh dnešní, druhé nejkratší etapy (129 km) se hodně podobal prvním čtyřem. Tentokrát trvalo déle, než se realizoval únik dne. Nejprve si Ukrajinec Vitalij Buts z domácího Salcano Sacarya pohlídal první ze dvou vrchařských prémií umístěnou na 51. km a navýšil tak svůj už tak značný náskok ve vrchařské soutěži.

V pětičlenné skupině, která se poté odpoutala od hlavního pole, byl i Ivar Slik z týmu Abloc a nebyl tam náhodou. Další na řadě byla totiž speciální bodovací prémie a Ivar Slik měl na sobě bílý dres vedoucího muže této soutěže, do kterého se oblékl po včerejší etapě. A i on svůj náskok navýšil, když projel prémií na prvním místě.

Hlavní skupina si to načasovala tak, aby byl únik dojet na úpatí druhé vrchařské prémie, tentokrát 2. kategorie. Byla to jedna z mála příležitostí, které ještě zbývají do konce závodu, jak něco udělat s celkovou klasifikací.

Takže se v táhlém kopci na čtyřproudé komunikaci dost závodilo. Zkusili to postupně Quentin Pacher (B&B), Jhojan García (Caja Rural), Merhawi Kudus a po něm Javier Romo (oba Astana). Jenže dobře zorganizované týmy, které bránily své pozice, si vše dokázaly pohlídat. Sice na zrychlení a ataky doplatila část hlavní skupiny, ale ve sjezdu se část z odpadnuvších zase dokázala vrátit zpět.

V závěrečné rovinaté pasáži to sympaticky zkusil další z borců aktivního nizozemského Abloc, ale šance na úspěch takového ataku bývá mizivá až nulová.

Jako ve většině předešlých etap se v předposledním kilometru dokázali na špici nejlépe srovnat cyklisté Israela a to až v pěti lidech, ale bohužel ani tentokrát jim to nevyšlo, i když byli vysněnému úspěchu nejblíže.

André Greipela, kterému by to přál asi každý, přeskočil o pár centimetrů Jasper Philipsen. Roli mu usnadnil Aniolkowski, který vybočoval doleva, odkud se hnal Mark Cavendish a jeho jízdu tímto manévrem ovlivnil a poslal ho až na 4. místo. Před něj se tak prosadil ještě Kristoffer Halvorsen z Uno-X.

Mark si v minulosti ve spurtech nenechával nic líbit a spíše sám býval dost agresívní, takže tentokrát se v odvetě natlačil na Aniolkowského tak, že tento musel kratičký okamžik na betonové dlažbě, známé příznivcům cyklistiky z pobřežní komunikace v s´Arenalu na Mallorce, řešit náznak kolize. Naštěstí se vše obešlo bez následků a Aniolkowski dokončil hned za Cavendishem.

André Greipel (na snímku první zleva), který vyhrál naposledy v lednu roku 2019 v Africe při Amissa Bongo, bude mít v Turecku ještě dvě šance. A každá bude dobrá, jelikož před pár dny vyhlásil, že po skončení angažmá v Israel Start-Up Nation na konci roku 2022 ve svých 40 letech definitivně uzavře svou bohatou cyklistickou kariéru.

V hlavní kategorii, soutěži jednotlivců, se po dnešní etapě nic nezměnilo. Dres lídra i nadále drží José Manuel Díaz z týmu Delko.