Po 73., poprvé v roce 1949. To už je pořádná historie. Hned v roce 1950 tady vyhrál Lucemburčan Charly Gaul, který pak dokázal vyhrát Tour i Giro. V roce 1963 se do listiny vítězů zapsal Johny Schleck, táta Fränka a Andyho, taktéž vítěze Tour de France z roku 2010, který Fléche vyhrál šest let předtím. Ještě o tři roky dříve v roce 2001 triumfoval v Lucembursku další z vítězů Tour Bradley Wiggins a v roce 2006 jeho krajan Geraint Thomas, další v řadě, kteří spojili vítězství na "Jižním šípu" s triumfem na Tour de France.

Loňský ročník se stal kořistí Pima Ronhaara, cyklokrosaře z týmu Baloise-Trek Lions, který pak začátkem února letošního roku bral 4. místo na cyklokrosovém MS v Táboře. O 3 vteřiny předčil v konečné klasifikaci Antoina Hubyho, který následně od letošní sezóny podepsal do Soudal-Quick Step. O to víc pak vyniká 3. místo Mártona Diny z ATT Investments.

Celé se to seběhlo tak, že Ronhaar vyhrál prolog, v němž na 5. místě dokončil Michael Kukrle a Márton Dina na 12. tratil 8 vteřin. Druhá etapa skončila hromadným spurtem, který v průběžném pořadí nezměnil vůbec nic. Třetí měla profilově velmi náročných posledních 45 km s cílem na kopci. Do cíle dorazila jako první 10členná skupina, v níž nechyběl ani průběžný lídr, ale ani Márton. Po této etapě, která se ukázala jako rozhodující, se ustálilo průběžné pořadí, které bylo také posléze konečné. V předposlední totiž spurtovalo do cíle pohromadě 60 a v závěrečné 90 lidí.

348609056_6621093237900804_5961031189251939960_n.jpg

Letos prolog chybí, naopak čtvrtou v pořadí je 19km zvlněná časovka. Ta společně s předešlou, třetí etapou, která je profilově nejnáročnější a končí na 3,5km kopci s průměrným sklonem přes 7%, budou s největší pravděpodobností rozhodovat o konečném výsledku.

Na start dnešní úvodní etapy s klasikářským profilem se postaví šestice ATT Investments ve složení Jan Bittner, Karel Camrda, Jan Kašpar, Jiří Petruš, Filip Řeha a Michal Schuran, v týmu Felt-Felbermayr Michael Kukrle a v německém Lotto Kern-Haus PSD Bank Martin Bárta. 

S kým budou soutěžit? Jsou tu dva krosové týmy, jednak Baloise-Trek Lions s obhájcem prvenství Ronhaarem a jednak Pauwels Sauzen-Bingoal mj. s Eli Iserbytem a Michaelem Vanthourenhoutem. Pak 13 kontinentálních: kromě již jmenovaných rakouské Vorarlberg a Hrinkow Advarics, německé Rad-Net Oßwald, P&S Metalltechnik Benotti, Team Storck-Metropol Cycling a REMBE Pro Cycling Team Sauerland, nizozemské BEAT Cycling Club, VolkerWessels a Parkhotel Valkenburg, v Lucembursku registrovaný silně multinárodní Global 6 United a rozvojový Lidl-Trek Future Racing. Do počtu 20 je doplňují 4 klubové, resp. regionální z Francie a Lucemburska.

GMba07tXwAAdAj2.jpg

S jakými ambicemi sem přijel ATT Investments? Na to jsme se ptali sportovního ředitele Jardy Friedeho:

"Závod vnímáme prestižně. Nicméně na tento etapák nám navazuje jedničkový Okolo Řecka a dokonce z úrovně Pro Okolo Norska. Takže jsme nepřijeli úplně s nejsilnější sestavou. Bittner a Petruš se vrací do závodů po dlouhodobějších zraněních. Výsledkově chceme stavět na trojici Řeha, Camrda a Schuran. Honza Kašpar může profitovat třeba z vydařeného úniku. Jsem sám zvědavý, jak se kluci se závodem a speciálně časovkou popasují. I na to, zda vybraní kluci chytí svou příležitost za pačesy. Kdybychom se umístili do desítky v konečném pořadí, považoval bych to za super. Přidanou hodnotou je, že tyto další náročné závodní kilometry v silné konkurenci pomohou klukům k budování výkonnosti směřující k Norsku, které několik z nich pojede, a mistrovství republiky a dalších navazujících pro nás ještě důležitějších závodů."