KOM Challenge na Taiwanu je populární závod pro veřejnost, který měří celkem 103,5 km a rozhoduje se v cílovém stoupání dlouhém 87 km. Závodníci začínají u hladiny moře a vystoupají do 3275 metrů na mořem! Stoupání má v průmětu 3,5 % a maximum 15,7 %. Nejrychleji tuto trať zatím zvládl Nibali v čase 3:19:54. 

Závod je důležitou domácí akcí pro výrobce kol Giant a proto se na Taiwan vydali i dva závodníci WorldTeamu Jayco AlUla, kteří na Giantech jezdí. A nejsou to jen ledajací členové týmu, ale lídr Simon Yates a vrchař Jesus David Peña. 

"KOM Challenge je jiný styl závodění, než na jaký jsme zvyklí, protože závod začíná na úrovni moře a poté stoupá do výšky přes 3000 metrů. Takových stoupání není mnoho a absolvovat závod, který je v podstatě jedno velké stoupání, bude opravdu zajímavá výzva a úplně jiná než cokoli, co jsem absolvoval předtím. Také to, že se postavím vedle jezdců nejrůznějších úrovní z celého světa, bude jedinečný zážitek," říká Yates o závodě, který se koná v pátek 27. října.  

"Pobyt na Taiwanu bude pro nás jako tým výjimečný, je to domov značky Giant a bude příjemné reprezentovat značku, setkat se s lidmi, kteří pracují v zákulisí, a také s některými fanoušky," dodává vítěz Vuelty z roku 2018. 

unnamed-50.jpg

Hlavním konkurentem Simona Yatese možná bude jeho vlastní týmový kolega, Kolumbijec Peña. "Jsem opravdu nadšený, že se můžu zúčastnit, myslím, že je to závod, který mi sedí. Jsem vrchař a pocházím z Kolumbie, takže jsem zvyklý jezdit ve vysoké nadmořské výšce. Myslím, že je to výjimečný závod, a absolvovat závod, který je jen do kopce, je pro mě něco opravdu jiného a vzrušujícího. Mám za sebou dobrou sezónu a bude dobré ji zakončit pěkným způsobem na závodě Taiwan KOM Challenge," vysvětluje třiadvacetiletý cyklista.