Cílovou linií projel osamocený, v extatickém gestu radosti. Seskočil z kola, jednou rukou ho pozdvihl k nebi a křičel štěstím. Jeho táta Sven, šéf jeho týmu Baloise/Trek, stál za bariérou a ohromený utíral slzy dojetí. „Na tenhle den nikdy nezapomenu, jeden z mých nejlepších na kole,“ říkal pak drobný mladík. 

Minulý týden vyhrál větší zkoušku v Beringenu, kde porazil také Iserbyta (Pauwels Sauzen/Bingoal). První vítězství v elitě po „třiadvacítkovém“ mistrovství světa a světových pohárech v Táboře, Masmechelenu, Benidormu a Zonhovenu. Média v Beneluxu pak následující dny vedla debatu o tom, zda se tak stalo souhrou okolností a jestli ho mohou už zařadit mezi největší favority pro úvod světového poháru. Ta očekávání v případě slavných otců-předchůdců mohou být drtivá. Sven Nijs, zvaný Kanibal z Baalu, má na svém kontě 273 výher včetně dvou titulů mistra světa!

Thibau před startem říkal, že má formu, že si věří. Startoval z první řady, chvilku pak dotahoval poodjeté čelo, ale brzy se usadil na třetí pozici za Iserbytem, který ho trošku blokoval. Vepředu lehce ujížděl další mladík Pim Ronhaar, týmový kolega Nijse, který na stejné trati vyhrál páteční závod C2. Až ve třetím ze sedmi okruhů to přišlo…

Iserbyt signalizoval potíže s pravou tretrou a mířil na výměnu do depa. Nijs vyrazil, dojel Ronhaara a v nejprudším stoupání na Trek Factory Hill se dokázal jako první udržet v sedle a ujel i jemu! Už předtím – opět jako jediný – vyskákal šest kládových schodů do kopce. Postupně najel na čele až 15 vteřin a vytříbenou technickou jízdou spěchal za vítězstvím. Po deštích v týdnu bylo na zdejší trati nevídaně bláta, žádný parkový závod jako v minulosti. 

Nijs zajel i nejrychlejší okruh (7:57) a získal 22. výhru pro svůj tým. O to sladší, že se tak stalo přímo na půdě areálu továrny Treku, a potvrdil ji třetím místem Ronhaar a ještě čtvrtým Joris Nieuwenhuis  a pátým zkušený Lars van der Haar. Až šestý dojel Michael Vanthourenhout (Pauwels), viditelně brzděný nemocí. Obhájce celkového prvenství Sweeck chyběl, protože si v Beringenu natrhnul sval. „Takhle jsme se o tom celý týden bavili a připravovali se na to,“ radoval se Pim Ronhaar, teprve podruhé v kariéře na stupních vítězů. „Jsem pyšný na to, co jsem tenhle týden dvakrát ukázal. Dnes jsem to ale opravdu nečekal,“ dodal ještě Nijs. Mimochodem má za sebou už i slušnou sezonu na silnici v dresu týmu Trek/Lidl s vyhranou etapou na Okolo Norska.

„Měl jsem tady smůlu. Zlomila se mi bota při výběhu, zkoušel ji fixovat, to se nepovedlo a vytvořila se ztráta. Druhého jsem ještě dokázal dojet, ale prvního ne,“ mračil se Eli Iserbyt, který tady vyhrál předchozí tři roky v řadě. Nejlepším domácím Američanem byl tentokrát dvanáctý Andrew Strohmayer (Trek USA).

Duhová víla Van Empel tančí dál vítězný valčík

Očekáváný ženský souboj mezi loňskou královnou Fem van Empel (Jumbo/Visma) a letošní vládkyní horských kol Puck Pieterse (Alpecin/Deceuninck) proběhl poklidně. Necelé dva z pěti okruhů se honily, pak však Pieterse dvakrát zakopla na výběhu klád a ještě jednou zaváhala v balancu ve stoupání. Van Empel odjela a v klidu si vítězství pohlídala. 

„Nevěděla jsem, jak to bude vypadat. Ale jsem ráda, že jsem si mohla jet svoje tempo a nemusela akcelerovat,“ usmívala se v cíli. „A že bych měla vyhrávat pořád? To si nemyslím… Po Evropě si chci dát chvilku pauzu, ale obhájit světový pohár je mým cílem,“ dodala.

F8gLPzqXIAE3wnc.jpeg

„Užila jsem si to a jsem spokojená, ale cyklokrosová technika mě ještě zradila. Hlavně ve vracečkách byla Fem viditelně rychlejší,“ hodnotila Puck Pieterse, která se s kolem dost prala. Ostatně po skončení sezony horských kol minulou neděli v Mont St. Anne odjela na krosce jediný trénink. 

Další Trek bikerky Jolanda Nef a Evie Richards, které byly ještě v sobotu na startovce, nakonec nenastoupily. Třetí tak skončila bývalá světová šampionka Ceylin Carmen del Alvarado (Alpecin), která však spokojená nebyla, chtěla výš. Naopak čtvrtá Maghalie Rochette (Canyon) z Kanady se radovala jako nejlepší zámořská závodnice. Pátá byla Zoe Backstedt (Canyon/Sram), letošní mistryně světa v časovce na silnici do 23 let. Shirin van Anrooij (Trek/Baloise), která tu vyhrála páteční C2, ve třetím kole zabalila, patrně vinou nastupující nemoci.

Češi do Ameriky nejeli, ukázat by se měli v prvním světovém poháru v Evropě 29. 10. v Masmechelenu v Belgii. Tuto neděli startuje v Overijse druhý prestižní seriál Superprestige.