První ze dvou dojezdů UAE Tour na horu Džebel Hafít ovládl Adam Yates (Mitchelton - Scott). Cílové stoupání mělo celkem nečekaný průběh, když Adam Yates zaútočil už 6 kilometrů před cílem. Na krátkou chvíli se k němu připojili Alexej Lucenko (Astana) a David Gaudu (Groupama - FDJ), ale Yatesovo tempo bylo i pro ně příliš vysoké. 

Při útoku Yatese zaváhal tým UAE Emirates. Tadej Pogačar čeal na vhodnější chvíli a rozhodl se zvednout až o kilometr později. Jenže to už Yates měl poměrně velký náskok kolem půl minuty. Pogačar, hlavní favorit závodu, snadno dojel Lucenka a Gauduho, ale k Yatesovi se nepřiblížil. Lucenko se snažil viset s Pogačarem, ale 3 kilometry před cílem odpadl.

Pogačar pokračoval sám a jel na plný plyn, přesto mimořádně silného Yatese nedokázal stahovat. Rozdíl naopak rostl a Slovinec do cíle dorazil s odstupem 1:03. Skupina s Lucenkem, Gauduem a Rafalem Majkou (BORA - hansgrohe) zaostala o 1:30. 1:56 ztratila další skupina. Ještě větší ztrátu nabral Alejandro Valverde (Movistar), vítěz posledních dvou dojezdu na Džebel Hafít. Španělský mistr odpadl už při prvním větším zrychlení čelní skupiny a pokračuje ve špatných výkonech.

Je to můj první závod sezóny, takže pro mě bylo těžké zjistit, jak jsem na tom v porovnání se soupeři. Dnes bylo horko, myslím, že bylo 37 nebo 38 stupňů celý den. Chtěl jsem vyzkoušet nohy, abych věděl, jak na tom jsem. 

Možná jsem zaútočil moc brzo, ale cítil jsem se dobře. Pár kluků se ke mě dostalo aviděl jsem za sebou, že se domlouvají na spolupráci. Pak už jsem jel nadoraz. Musíme tohle stoupání jet ještě jednou a možná na tom už tak dobře nebudu. Zaslechl jsem, že v zítřejší etapě by mohlo hodně foukat. Uvidíme, řekl Adam Yates v cíli etapy. 

Yates má před dalšími etapami luxusní náskok 1:07 před Pogačarem. Třetí Lucenko ztrácí 1:35 a čtvrtý Gaudu 1:40. 

Jan Hirt (CCC) pracoval na začátku cílového stoupání pro svůj tým a lídry Victora de la Parteho a Ilnura Zakarina. Z čela odstoupil 7,4 kilometru před cílem a dokončil na 82. místě se ztrátou 11:23.  

Účastníci UAE Tour pojedou na Džebel Hafít ještě jednou, v páté etapě, která je na programu ve čtvrtek.