AG2R Citroën neměl bůhvíjak oslnivou sezónu. V žebříčku UCI obsadil 15. místo, lepší byly i dva ProTeams Alpecin-Deceuninck i Arkéa Samsic, které se od tohoto roku přesunuly do kategorie World. Lepší z pohledu zisku UCI bodů bylo i Lotto Soudal, jež nakonec po započtení bodů za poslední tři sezóny sestoupilo do druhé divize.

Ani 13 sezónních vítězství není převratné číslo. Z nich vyčnívá vyhraná 9. etapa Boba Jungelse na Tour de France (na snímku níže). Jungels se ale tímto vítězstvím s týmem rozloučil a odešel posílit Bora-hansgrohe. K hodnotnějším výsledkům týmu pak patří i prvenství Benoit Cosnefroye při GP Québec (1.UWT) a vyhraná etapa Bena O´Connora na Okolo Katalánska (2.UWT), jakož i etapy Geoffrey Boucharda na Tour of the Alps (2.Pro) a Bastiena Tronchona Okolo Burgosu (2.Pro).

Pokud vám jméno posledně jmenovaného zatím mnoho neříká, není se co divit. Jde o 20letého kluka, kterého angažovali z vlastního rozvojového do hlavního týmu v roli stážisty až od srpna uplynulé sezóny. A tenhle mladík hned v prvním startu za první tým dokázal vyhrát 3. etapu španělského etapáku druhé nejvyšší kategorie, když se mu podařilo odjet s Pavlem Sivakovem a v závěru ho porazit (na snímku níže). Je jednou ze tří dosud realizovaných posil pro další rok, podepsáno má až do roku 2025. 

Druhým nadějným mladíkem v týmu je Alex Baudin, druhý ze tří mladých Francouzů, které si chce AG2R vychovat v budoucí šampiony, přicházející ze švýcarského Tudoru, tedy v roce 2022 spolujezdec Petra Kelemena. V roce, kdy si připsal tři vítězné etapy ze tří etapových závodů, z nichž nejhodnotnější je nejspíš ta z prestižního určeného pro kategorii U23 Giro Ciclistico della Valle d'Aosta - Mont Blanc.

Dá se předpokládat, že se AG2R bude i v tomto roce výsledkově opírat především o trio Cosnefroy, O´Connor a Van Avermaet. Benoit Consnefroy patří svými výsledky z roku 2022 mezi třicítku nejlepších světových cyklistů. Pozici si zajistil především zmíněným vítězstvím v Kanadě, ale i 2. místy při Amstel Gold Race a Brabantském šípu. Bodoval ale téměř na všech závodech, k nimž během sezóny nastoupil.

Ben O´Connor si připsal řadu velmi dobrých výsledků v náročných etapových závodech, jako např. 7. místo Okolo Andalusie (2.Pro), 6. Okolo Katalánska (2.UWT), 5. na Tour de Romandie (2.UWT), 3. na Critériu du Dauphiné (2.UWT), jakož i 8. místo na La Vuelta a Espaňa.

I ve svých 37 letech dokázal nashromáždit řadu velmi dobrých výsledků také Greg Van Avermaet, i když nejlepší roky má už pravděpodobně za sebou. K jeho nejhodnotnějším výsledkům v sezóně 2022 patří především 3. místo na Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT) a celkové 5. místo na Tour de Wallonie (2.Pro).

Na podobě dresů bychom jen těžko hledali nějakou změnu. Včetně dodavatele, italské firmy Rosti.

loading...