Julian Alaphilippe byl velkým favoritem, ačkoliv na Strade Bianche startoval poprvé. Rozhodující okamžik závodu přišel na devátém prašném úseku 23 kilometry před cílem. Jakob Fuglsang (Astana) v prudkém stoupání zaútočil z první skupiny favoritů, za ním se držel Wout van Aert (Jumbo - Visma) a okamžitě zareagoval také Alaphilippe. 

Fuglsang byl jednoznačně nejaktivnějším mužem závodu, opět zrychlil na desátém úseku 19 kilometrů před cílem a utrhl Wouta van Aerta. Alaphilippe se ale držel bez problémů. Francouzský cyklista čekal na cílový výjezd v Sieně, nechtěl na velmi silného Fuglsanga útočit předčasně. Naopak dánský cyklista Astany věděl, že se Alaphilippa musí zbavit dříve na trati, protože nemůže konkurovat jeho zrychlení.

Wout van Aert sice ztratil kontakt, ale stále se držel na třetím místě. Skupina zbývajících favoritů, kde byl Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step), Greg Van Avermaet (CCC), Tim Wellens (Lotto Soudal), Tiesj Benoot (Lotto Soudal) a další závodníci, se zastavila. Soupeři moc nespolupracovali a neviděli jsme ani žádné vážné pokusy o útok. 

Na posledním prašném úseku 12 kilometrů před cílem Fuglsang opět zrychlil, ale Alaphilippe se udržel. Fuglsang nastoupil ještě 6 kilometrů před cílem, opět neúspěšně. Oba vedoucí závodníci začali taktizovat a šetřit síly před posledním stoupáním a Van Aert je kilometr před cílem dojel. 

Van Aert jel stoupání na Via Santa Caterina z první pozice. Fuglsang zaútočil jako první, ale Alaphilippe byl pozorný a na rovině před cílem Dána předjel a sám poprvé zaútočil. Fuglsang už nedokázal zrychlit a Alaphilippe mohl slavit triumf.  

Wout van Aert si opět dojel pro třetí místo, ztratil 27 sekund. O čtvrté místo spurtovali Zdeněk Štybar a Tiesj Benoot a český cyklista byl o něco rychlejší. Kousek za nimi dokončil Greg Van Avermaet.

Julian Alaphilippe byl ze svého prvního vítězství nadšený: "Strade Bianche byl mým prvním velkým cílem. Začal jsem dobře v jižní Americe, ale vyhrát jsem chtěl tady. Byl jsem motivovaný a měl silný tým. Není snadné být favoritem závodu, který jste nikdy nejeli, ale už jsem zvyklý na tlak. Na konci závodu jsem měl těžké nohy a Jakob Fuglsang byl čerstvější. Musel jsem se ho udržet do začátku kopce San Caterina. Jsem šťastný, že se mi to povedlo. Sezóna už pro mě není jen Valonský šíp a Tour de France. Potřebuji něco nového, co by mě motivovalo a tím bylo Strade Bianche." 

Naopak Jakob Fuglsang byl především zklamaný: "Jsem rád, že jsem na pódiu tak krásného závodu, ale cítil jsem se silný a chtěl jsem vyhrát. Jel jsem dobře, ale prohrál, takže je to trochu hořkosladké. Přemýšlel jsem jak Juliana porazit, ale on nechtěl moc tahat, takže jsem věděl, že ho musím nějak překvapit, nebo ho utrhnout v horní části posledního stoupání, tady před cílem. Bylo jasné, že ve spurtu bude rychlejší. Několikrát jsem něco zkusil, ale nic nefungovalo." 

Wout van Aert podruhé za sebou skončil na pódiu a Strade Bianche si oblíbil: "Utrpení bylo stejné jako loni. Poslední půlhodinu mě bolelo všechno. Odpadl jsem do Jakoba a Juliana na předposledním sektoru, od té chvíle to bylo dlouhé utrpení. Jsem rád, že jsem to zvládl a opět dojel na pódiu. Třetí místo bylo rozhodně nejvíc, co jsem mohl zajet. Když jsem se k nim vrátil, byl jsem už na limitu a myslel jenom na to, aby mi někdo nevzal třetí příčku. Vůbec jsem si nemyslel, že bych mohl vyhrát. Ale určitě se vrátím Strade Bianche vyhrát. Je to moje druhé pódium ze dvou pokusů. Doufám, že jednou se to podaří. Je to závod, ve kterém jste odměněni, když útočíte." 

Roman Kreuziger (Dimension Data) dokončil na 20. místě se ztrátou 2:48. Petr Vakoč (Deceuninck - Quick-Step) ztratil na 60. místě přes 12 minut a Josef Černý (CCC) nedokončil.

Foto LaPresse - D'Alberto / Ferrari