Alberto Bettiol (EF Nippo) patří k největším překvapením letošního Giro d’Italia. Italský klasikář se doposud staral o Hugha Carthyho a držel britského vrchaře v popředí průběžného pořadí. Ve středu mu zásadně pomohl na Sega di Ala a o den později dostal příležitost vydat se do dlouhého úniku. A využil toho zcela dokonale. Dokázal si poradit s nepříznivým vývojem konce závodu a předvedl, že dlouhé závody jsou jeho specialitou. 

Trvalo 60 kilometrů než se vytvořil hlavní únik dne. Vpředu nechtěl chybět nikdo, protože bylo v podstatě jisté, že únik dnes dojede až do cíle. Skupinu tvořili mimořádně silní závodníci a mnozí specialisté na dlouhé úniky: Nikias Arndt, Nico Denz, Nicolas Roche (DSM), Wesley Kreder (Intermarché - Wanty - Gobert), Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Alberto Bettiol, Francesco Gavazzi, Samuele Rivi (EOLO - Kometa), Jacopo Mosca (Trek - Segafredo), Simon Pellaud, Natnael Tesfatsion, Andrij Ponomar (Androni Giocattoli - Sidermec), Gorka Izagirre, Samuele Battistella (Astana - Premier Tech), Simone Consonni (Cofidis), Dario Cataldo (Movistar), Alessandro Covi, Diego Ulissi (UAE Emirates), Stefano Oldani (Lotto Soudal), Filippo Zana (Bardiani - CSF - Faizané), Gianni Vermeersch (Alpecin - Fenix), Andrea Vendrame (AG2R Citroen) a Patrick Bevin (ISN). 

23 jezdci v první skupině rychle nabírali náskok. V hlavním poli nechtěl nikdo stahovat, nebyl k tomu jediný důvod. Zcela rovinatý úvod závodu měly přerušit čtyři krátká stoupání v úplném závěru etapy. Uprchlíci spolupracovali až do prvního kopce, který začal 34 kilometry před cílem. Zde jako první zaútočil Battistella a přidal se i Zana. Netrvalo však dlouho a italskou dvojici dojeli téměř všichni ostatní.

Cavagna útočí

Do dalšího úniku se dostalo šest jezdců: Bettiol, Bevin, Mosca, Oldani, Roche a Izagirre, ale ani jejich útok nevyšel. A toho využil Francouz Cavagna, který 23 kilometry před cílem zapnul svůj obrovský motor a ujel všem. Vermeersch si jeho útoku všiml a pokusil se s ním udržet, ale brzo zjistil, že nemá šanci a jen zakroutil hlavou. TGV z Clermont-Ferrand, jak se Cavagnovi přezdívá, jel soustředěně, zatímco za ním se soupeři dívali po sobě a nespolupracovali zrovna ideálně. 15 kilometrů před cílem už měl náskok přes 30 sekund. Na krásných klikatých silnicích jižní Lombardie jel jako o život a ve sjezdech značně riskoval. Alberto Bettiol se však ještě nevzdal a chystal protiútok.

Vítěz monumentu Kolem Flander z roku 2019 je na Giru v životní vrchařské formě a právě v jednom ze stoupání se zvedl a zaútočil. Na vrcholu na Cavagnu ztrácel pouze 10 sekund. Do cíle zbýval sjezd, poslední těžké stoupání a další sjezd a dojezd do cíle. K Bettiolovi dojel Nico Roche, ale poté si potřeboval v závětří odpočinout a Italovi vůbec nepomáhal. Na rovině před posledním výjezdem Cavagnův náskok opět trochu narostl, vynikající časovkář měl k dobru 14 sekund. 

Tvrdý závěr

Bettiol musel vše vsadit na poslední kopec. Cavagnu už viděl před sebou a potřeboval ho dojet ve výjezdu, aby se ho dokázal zbavit. Roche nebyl schopný se Bettiola udržet a Ital sám dostihl vedoucího Francouze 7 kilometrů před cílem. Cavagna se zcela zlomil a závěr závodu vypustil. Bettiol byl v ideální pozici, stačilo mu udržet nastavené tempo ve sjezdu a na rovině před dojezdem. Do cíle dorazil s náskokem 17 sekund před Simonem Consonnim, který těsně před dojezdem dostihl a předjel Roche.   

Pro Bettiola je to teprve třetí profesionální vítězství kariéry a první doma v Itálii. 

Peloton dokončil etapu se ztrátou 23 minut a Egan Bernal (Ineos Grenadiers) drží růžový dres. Peter Sagan (BORA - hansgrohe) je stále lídrem bodovací soutěže a pokud Giro dokončí, poprvé vyhraje fialový dres na Giro d´Italia. Ve dvou horských etapách a v závěrečné časovce už ho nemůže nikdo reálně ohrozit.