Dnešní etapa mohla býti po právu zvána královskou letošního ročníku Valenciany. Na 155 km přes 3.600 výškových metrů. A co hůř, naprostá většina jich byla koncentrována do posledních 90 km.

Tahle porce se už ale netýkala týmu BikeExchange-Jayco, který kvůli pozitivnímu nálezu na covid odstoupil ze závodu. A netýkala se ani Wilco Keldermana (Bora-hansgrohe), který také na startu chyběl.

Profilové rozložení etapy vedlo k tomu, že sice zájem byl četný, ale první dělení nastalo až při nájezdu do prvních kopců po zhruba 60 km.

Do úniku se dostalo 11 lidí, ale protože se v těchto fázích závodilo v kopcích a přes 4 vrchařské prémie, i čelo se dělilo, takže 40 km před cílem jela vepředu osmička ve složení Van den Berg a Valter (Groupama), Bystrom a Claeys (Intermarché), mladší z bratrů Paret-Peintre Valentin (AG2R), Tratnik (Bahrain), Barceló (Caja Rural) a Navarro (Burgos). Za nimi s půlminutovým odstupem trojice Polanc (UAE), Prodhomme (AG2R) a Molly (Bingoal). Peloton vedený jezdci Quick-Step ztrácel 2:20 min.

20 km před cílem, kdy se blížila předposlední VP, měla vedoucí skupina, která upalovala jak k ohni, stále k dobru 1:45 min. Jenže to nejtěžší všechny teprve čekalo: poslední a zároveň cílové stoupání Alto Antenas del Maigmó Tibi o hrozivých parametrech: 10 km, 7,5%, závěrečných 6 km se pohybovalo kolem 10% s maximem ke 13%! A navíc po úzké silničce a opepřeno o přibližně 2 km šotolinový úsek.

Ve stoupání na předposlední VP se díky Tratnikovi nejprve rozdělila vedoucí skupina na dvě části. Vpředu zůstali s Tratnikem ještě Valter, Bystrom a Barceló. Jenže Slovinec neměl dost, takže loupal postupně další soupeře, a když odjel Valterovi, zůstal na čele osamocen. Do cíle zbývalo 17 km a na peloton, který sice jel, ale nebláznil, měl náskok něco přes 2 minuty.

A ty měl i ve chvíli kdy najel do cílové stěny. Od úpatí rozjeli v hlavním poli jezdci Movistaru a Quick-Stepu, k nimž se posléze přidal Ineos, takové tempo, že rychle zredukovali počet jezdců v ní na přibližně 40. A redukce pochopitelně pokračovala.

4,5 km pod vrcholem zaútočil Valverde. Tratnik, který trpěl jako zvíře, měl stále nadějný odstup. Kolem Valverdeho se následně utvořila zhruba 15členná skupina a Tratnik začal rychle přicházet o náskok. 3 km před cílem přišlo jeho snažení vniveč.

V té chvíli přišla na řadu šotolina a Jakob Fuglsang. Jeho tempu stačilo už jen sedm lidí včetně prvních třech v průběžném pořadí: Evenepoela, Vlasova i Rodrigueze, i když ten visel zuby nehty na gumě.

1,5 km před cílem stále ještě na šotolině roztočil pedály Vlasov a nikdo s ním nezůstal. Evenepoel vůbec nepůsobil tak suverénně jako v první etapě, zato Rodriguez se z chvilkové krize vzpamatoval a začal se dokonce jako jediný na Vlasova dotahovat. Evenepoelovi odjel i Enric Mas (Movistar) a necelý kilometr před cílem bylo zřejmé, že žlutý dres po dnešku Remco neudrží. Nakonec se s tímto vědomím trošku zlomil a šlo přes něj několik dalších soupeřů.

Vlasov jel sice hranu, ale skvěle vypadal i jel a po zásluze se po dnešku oblékl do žlutého! Evenepoel nakonec uhájil o 4 sekundy před Rodriguézem průběžné 2. místo, když na aktuálního lídra ztrácí 32 sekund.