Ve včerejší etapě, kterou si pro sebe rozdělili odvážlivci z denního úniku a jež nepatří mezi favority konečného pořadí, většina z těch, kteří tu budou usilovat o co nejlepší výsledek v soutěži jednotlivců, dojela ve stejném čase. Ať už to byli mj. Sosa (Movistar), Simon Yates (BikeExchange), Haig (Bahrain), Buchmann (Bora), O´Connor (AG2R), Pozzovivo (Intermarché), López (Astana), Rodríguez (Ineos) nebo Woods (Israel), který však do dnešní etapy nenastoupil. Z top favoritů tratil snad jen Landa (Bahrain) a to nepodstatných 10 sekund.

Zdeněk Štybar byl klasifikován na 61. místě s odstupem 1:07 a Vojta Řepa po pobytu v celodenním úniku si připsal manko 9:03 min.

Kolem 15. km se zformovala konečná podoba denního úniku. Byli v něm čtyři Španělé z tradičně druhodivizních týmů (Barrenetxea z Caja Rural, Martín z Euskaltelu, García Pierna z Kern Pharma a Sevilla z Eolo) a s nimi Polák Malecki z Lotto Soudal. Po ujetí 90 km z celkových 150 a absolvování tří VP měli náskok 3:45 min.

Jelo se v hodně kopcovitém terénu, přičemž to nejpodstatnější čekalo v samém závěru, když byl cíl umístěn na vrcholu 3,5km kopce, přičemž závěrečný kilometr se zvedl k 11,5%.

V době, kdy do cíle zbývalo 25 km a náskok uprchlíků se snížil na jednu minutu, spadlo v pelotonu kolem 15 lidí, takže se hlavní skupina na čas rozdělila na vícero skupin. Zároveň si začali uniknuvší závodníci ve stoupání na předposlední VP nastupovat, ovšem výsledkem této aktivity bylo pouze odpojení Sevily.

Barrenetxea prémii vyhrál, což mu přineslo díky dnešnímu úniku celkem nastřádaných 15 bodů a v soutěži o nejlepšího vrchaře virtuálně předstihl svého týmového kolegu Cuadrose, který tenhle dres vezl v dnešní etapě. A měl zájem i o tu poslední, ale jelikož se peloton rychle blížil, nastoupil si 12 km před cílem samostatně z čelní čtyřky, jenže proti letícímu balíku, kde se už připravovaly co nejlepší pozice do cílové rampy, už tentokrát úspěšný nebyl.

Při nájezdu do cílového kopce opanovali čelo cyklisté Ineosu a Bahrainu. První vyrazil do nástupu 400 metrů před cílem Wout Poels (Bahrain), ale neměl výkonnost na to, aby i jen zachytil kontra atak Alessandra Coviho (UAE). I k němu se postupně přibližovala skupinka pronásledovatelů, ale Covi za maximálního vypětí svou pozici uhájil před druhým Miguelem Ángelem Lópezem (Astana) a třetím Ivánem Ramirem Sosou (Movistar).

Alessandro Covi se tak dostal do čela průběžné klasifikace a už potřetí v krátké době přesvědčil o své skvělé momentální výkonnosti: před pěti dny vyhrál jednorázovku Okolo Murcie a včera dokázal ve stoupavém dojezdu první etapy odskočit všem favoritům. Zařadil se tak k horkým kandidátům na celkové pořadí celého etapáku.