Hned druhá etapa byla z pohledu převýšení nejtěžší. Vše podstatné se koncentrovalo do posledních 30 km, v nichž se jelo nahoru dolů a z toho třikrát na vrchařskou prémii.

Zpočátku, jak už to chodí, se vytvořil únik, v němž měli, jak tomu obvykle bývá, převahu cyklisté z Pro a kontinentálních týmů. Poslední byli dojeti 18 km před cílem, když zbývaly poslední dvě vrchařské prémie.

Ještě předtím však ve sjezdu z té předešlé spadl jeden z papírových favoritů domácí Rui Costa (UAE), potrhané kraťasy, krev na rukou, konec nadějí i závodu!

Předposlední a v tomto dni nejnáročnější kopec přejel celý na špici zhruba 30členné skupiny Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep). Jeho tempo, přestože nebylo tak závratné, aby podstatně nadělilo čelní skupinu, odrovnalo druhého největšího papírového favorita etapáku Lennarda Kämnu (Bora-hansgrohe)!

Mimořádně aktivně dnes opět jeli borci domácího týmu W52/FC Porto, kteří měli v hlavní skupině nejpočetnější zastoupení. Jejich snaha, kterou předvedli už včera v závěru sprinterské etapy, jim nakonec přinesla příjemnou odměnu v podobě druhého místa Joao Rodriguese.

Finále přišlo na řadu s počátkem výjezdu do cílového kopce. Poté, co byl zlikvidován pokus borce z Euskaltelu, se tempa ujal domestik týmu Arkéa-Samsic, který rozrážel vzduch pro Éliu Gesberta. Ten byl prvním, kdo necelé 4 km před vrcholem dynamicky zaútočil z čela stále ještě dost početné skupiny a pořádně ji potrhal.

Jel skvěle, přesto ho po kilometru dojelo pět cyklistů. Tři z Ineosu: Henao, Hayter a Sosa, který na poslední chvíli nahradil v sestavě Narváeze. Také Rodrigues z W52 a silou vůle se dotáhl i Jonathan Lastra z Caja Rural.

Ineos využíval převahu k opakovaným nástupům, ale nedařilo se mu soupeře odpojit. Prvním, kdo z čelní šestice nestačil, byl Henao. Nakonec si tedy vlezl na špic Sosa a jel maximální tempo spoléhajíc na zrychlení Haytera. Byla to dobrá sázka, protože Hayter patří i mezi velmi dobré sprintery.

Což také v závěru potvrdil. Nejaktivnější Gesbert bral nakonec bramboru. Ale vypadal velmi dobře, což je dobrá zpráva pro Quintanu směrem k Tour de France.

Hayter se tím posunul do čela průběžné klasifikace. Pokud předvede podobný výkon i v poslední etapě, tak se rázem stal hlavním favoritem závodu, neboť disponuje i velmi dobrou časovkou!

Jak dojeli naši kluci zatím nevíme. Včera ztratil Karel Hník 1:25 a Vojta Řepa na předposledním místě přes 9 minut. Příčinou ale nebyla výkonnost, nýbrž pád, ve kterém zůstali s jedním z jeho spolujezdců, kterého následně opečovával traťový lékař, a společně pak dorazili do cíle.