André Greipel po roce v Arkéa-Samsic požádal tento druhodivizní francouzský tým o ukončení smlouvy a vedení mu vyhovělo, protože bylo zklamáno z jeho výkonů. Německý sprinter, od kterého si slibovali, že v dresu Arkéa-Samsic přinese do týmové kasy řadu vítězství z hromadných dojezdů, totiž vyhrál poprvé a naposledy v lednu 6. etapu při La Tropicale Amissa Bongo v západoafrickém Gabonu. Od té doby co se výher týče nic. 

V týmu patřil k těm nejvíce vytíženým, v 79 závodních dnech najezdil 12,5 tis. kilometrů, takže příležitostí měl hodně. Absolvoval i Tour de France, nejlepšího umístění dosáhl v posledním prestižním dojezdu v Paříži, kde dospurtoval 6. 

Sice si v sezóně připsal několik umístění do desítky, ale to není to, co se od něj očekávalo. Za nejlepší výsledek může nejspíš považovat - vedle 6. místa z Tour - ještě 8. místo v březnové klasice Kuurne–Bruxelles–Kuurne. Relativně dost závodů nedokončil, včetně Paris-Roubaix, v několika etapácích odstupoval před poslední etapou. 

Příliš přesvědčivě nezní ani Andrého vysvětlení, že první polovinu sezóny bojoval s bakteriálními chorobami a že do plné kondice se dostal až dva týdny před Tour de France. Jenže ona ani druhá půlka sezóny nestála za moc. 

Prostě hodně slabá sezóna a i s ohledem na věk a to, co má za sebou, se dalo čekat, že už svou kariéru dojíždí a o jeho služby už nebude moc velký zájem. Je ale vidět, že tyto persony jsou pro týmy zajímavé i v závěru jejich cyklistických kariér, stačí se podívat na angažování Marca Cavendishe ze strany Bahrain-Merida. 

Israel Cycling Academy, které se dostává do elitní společnosti přes převzetí licence Katusha-Alpecin, ale Andrému věří: "Jsme přesvědčeni, že s námi může i nadále vyhrávat, ať už v klasikách, či sprinterských koncovkách, ale neméně důležité jsou pro nás jeho obrovské zkušenosti, které týmu přinesou nikoli nepodstatný profit,“ říká týmový manažer Kjell Carlstrom a dodává: „Jsme poctěni, že člověk s tolika vítězstvími se připojuje k našemu týmu.“ 

Greipel sám přestup komentoval slovy: „Těším se na výzvu, kterou pro mě je angažmá v týmu, který má velkou perspektivu a řadu talentovaných a motivovaných cyklistů. Jsem rád, že mohu být jeho součástí a vrátit se zpět na úroveň World Tour.“ 

A dodal, že se nemíní ohlížet zpět na nevydařenou sezónu, ale míní se dívat dopředu a vzít tuto příležitost jako nový start: „Znám své schopnosti a mám v úmyslu je potvrdit.“ 

André Greipel je opravdu mimořádná osobnost světového pelotonu. Za dobu své dosavadní kariéry posbíral mj. 11 etap v průběhu šesti ročníků Tour de France, 7 etap na Giro d´Italia, 4 na Vueltě, 10 etap na Tour of Belgium, 18 na Tour Down Under atd. atd.!

V roce 2005 vstoupil do světa větší cyklistiky v kontinentálním týmu Wiesenhof. V roce 2006 v tomto týmu jezdil Lubor Tesař a Tomáš Konečný, ale s Andrém se už nepotkali, jelikož on zamířil do nejvyšších pater cyklistiky v týmu T-Mobile. Nejvíc let prožil v Lotto-Soudal, v jehož dresu také získal největší počet svých mnohačetných triumfů. 

Z Lotto-Soudal odešel v roce 2018, když tým dal přednost perspektivnějšímu Calebu Ewanovi, což se týmu s velkou pravděpodobností hodně vyplatilo: tento pouhých 165 cm vysoký Australan se specifickým sprinterským posedem totiž přinesl týmu 10 vítězství z celkového počtu 23 v právě skončivší sezóně. Včetně tří etap na Tour a dvou na Giru!

Bude třeba zajímavé sledovat na Tour v příštím roce souboj veterána „Gorily“ Greipela s australskou "raketou", která se dostává do nejlepšího sprinterského věku. 

Otázkou je, jak má v tomto směru nastaveny priority Israel Cycling. Možná víc než vítězství očekávají od Andrého hlavní profit z jeho nepřeberných zkušeností, kterými může být velmi užitečný mladším závodníkům. 

I když v týmu pro rok 2020 je i poměrně hodně už dostatečně zkušených závodníků, ať už je to Dan Martin, Ben Hermans, Davide Cimolai či Tom Van Asbroeck. 

V každém případě určitě přejme André Grepelovi jen to nejlepší v jeho už 14. sezóně v nejvyšší cyklistické lize. A určitě nám nebude vadit, když něco i vyhraje.