Van der Poel odjel v prvním písečném kopci, kde se udržel v sedle, a pak už jen lehce stupňoval tempo a navyšoval náskok. Nepoznamenala ho ani symbolická pokuta 250 švýcarských franků, kterou dostal za plivnutí na rozdivočelé belgické diváky 30. prosince v nizozemském Hulstu. Tady v Belgii na „cyklokrosovém Paris-Roubaix“, jak Koksijde nazývají lidi ze zdejšího klubu, vládla naopak bezvadná atmosféra, fandilo se všem…

„Bylo to docela těžké, hlavně jet svým tempem. Koksijde patří k nejobtížnějším, když jste ve vedení, protože se v písečných pásech snadno ztratíte. Nikam jsem se nehrnul, ale podařilo se mi hned v úvodu dvakrát dobře projet a tím jsem získal náskok. Pim se přiblížil, tak jsem musel přidat,“ řekl vítěz po devátém triumfu sezóny, v níž ještě nepoznal porážku. V dunách a na bažinatém poldru vyhrál už 158. závod, v depu mu podával kolo na výměnu opět jeho otec Adrie. Ostatně i on tu vyhrál, v roce 1997. „Směrem k mistrovství světa se můžu ještě zlepšit. Připravil jsem se dobře na cyklokrosovou sezónu, ale od prvního závodu jsem nestihl potrénovat. Po Zonhovenu proto mířím do Španělska, ale vrcholem je pro mě pořád jaro na silnici,“ dodal.

Van Aert jel jakoby utlumeně, přidal až v závěru. „Zvolil jsem si svoje tempo, jenže nebylo moc vysoké,“ připustil. Jenže to už měl Pim Ronhaar (Baloise/Trek Lions) náskok dostatečný k tomu, aby ho udržel. Jestliže v pondělí líčil nadšeně, jak mu stály chlupy vzrušením, že může stát na pódiu vedle obou šampionů, teď se dokonce vecpal mezi ně. „Pořád tomu nemůžu věřit, že takhle jezdím. Ale mám dobrý pocit, všechno se děje tak nějak automaticky,“ vyprávěl.

Čtvrtý pak dojel Lars Van der Haar (Baloise/Trek), který vede pořadí X20 Trofee. Poté, co unavený Eli Iserbyt na tento seriál rezignoval, může ho pravděpodobně ohrozit už jen Van der Poel – pokud ho bude porážet s náskokem v následujících třech závodech. Chyběla řada předních borců včetně nemocného Pidcocka i třeba Nieuwenhuise.

Zdeněk Štybar, který tu v roce 2010 vyhrál, dojel 27., dvě kola zpět.

Z letošní velké čtyřky žen se tu potkala trojice. Na prvním kopci zkusila vyběhnout do čela Lucinda Brand (Baloise/Trek), ale hned na vrcholu šla před ní lehce Van Empel (Visma/LaB) a postupně odjela. Zaváhala jen jednou ve třetím z pěti okruhů, kdy spadla v depu po výměně kola. Narazila si znovu zraněné koleno, které měla schované v dlouhých nohavicích, a po zbytek závodu jela velmi opatrně. To však na 14. vítězství ze 16 startů této zimy stačilo. Teď si opět dává od cyklokrosu pauzu a jede s týmem na soustředění do Španělska.

Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin/Deceuninck) chytila švih až na konci a ještě prohnala Brand až do závěrečného spurtu.

Cyklokrosové vánoce pokračují v sobotu na Hexia krosu v Gullegemu (C2) a vrcholí v neděli světovým pohárem v Zonhovenu. Sledujte Eurosport. X20 Trofee pokračuje 27. ledna v Hamme.

 

Pořadí X20 Trofee po 5 z 8 závodů

Muži: 1. Van der Haar 4:59:49, 2. Van der Poel -3:33, 3. Mason -4:24, 4. Iserbyt -4:45, 5. Vanthourenhout -9:18, 6. Vandebosch -9:46

Ženy: 1. Van Empel 3:53:57, 2. Brand -6:50, 3. Betsema -14:35, 4. Worst -16:20, 5. Kay -19:27, 6. Cant -21:12.