Závod se odehrál na krásném, selektivním okruhu v nádherné krajině. Užší silničky, členitý profil horizontálně i vertikálně, kvalitní povrch. Cyklistická poezie.

České závodnice

České závodnice odjely to, na co nejspíš aktuálně mají. Nelze jim upřít, že bojovaly, ale okruh i soupeřky byly nad jejich síly. Jarmila Machačová i Tereza Neumanová byly vidět, jak opakovaně v kopcích odpadají, po sjezdu a na rovině se vracejí zpět do hlavní skupiny, aby v dalším kopci znovu odpadly. Zhruba 60 km před cílem se už vrátit dopředu nedokázaly.

Nikola Nosková neodpadala, ale když došlo k rozhodující selekci atakem Van Vleuten, ztratila s nejlepšími kontakt a neudržela se ani s těmi, které posléze dojely čtveřici těch, kterým ujela Breggen (Boels-Dolmans).

Únik

Prvních 50 km se nedělo prakticky nic. Teprve pak vyprovokovala první únik Kanaďanka Jackson (Sunweb). Z této akce posléze vznikla devítičlenná skupina, v níž měla většina silných zemí po zástupkyni. Vytvořily si náskok až 2:15 min.

Slovinka Bujak (Alé BTC) vyhodnotila únik jako důležitý a rozhodla se dopředu dojet sólo. To se jí po 15 km snažení podařilo, ale kromě prezentace sebe i národního dresu to bylo k ničemu, protože záhy byl únik zlikvidován.

Rozhodující akce

Rozhodující akce se zrodila 50 km před cílem. Ve stíhací skupině za to vzaly Nizozemky, dojely uprchlice a v nejtěžším stoupání v předposledním okruhu rozjela maximální tempo Van Vleuten (Mitchelton-Scott).

Totálně rozprášila čelní skupinu. Za zadním kolem ji zůstaly pouze Italka Longo Borghini (Trek-Segafredo), Dánka Utrup Ludwig (FDJ) a krajanka Van der Breggen. V půlce kopce se však z poslední pozice zvedla Breggen a žádná z cyklistek ji nedokázala uviset.

Sólista a kvarteto

Breggen si rychle získala značný náskok. K trojici za ní dorazila ještě Britka Deignan (Trek-Segafredo), která společně s Italkou byla ve skupině nejaktivnější. Ludwig se trošku „ulejvala“ a Van Vleuten neměla samozřejmě zájem. Náskok Breggen však zůstával konstantní.

Na čtveřici se posléze dorazilo dalších zhruba třicet závodnic. Nejaktivněji se pokoušely smazat náskok vedoucí závodnice především Italky a také Britky, ale přestože se na čele střídaly, Breggen náskok zvyšovala!

Na kole vypadala úžasně. Jela frekvenčně, zdánlivě lehce, což silně kontrastovalo se silovým výrazem – zvláště ve stoupáních – cyklistek za ní. Dnes prostě neměla soupeřku. V cíli vypadala naprosto svěže! Za ní se jelo už jen o stříbro.

Souboj o pódium

A to tak, že pod vrcholem posledního stoupání 10 km před cílem nastoupila ze stíhací skupiny Longo Borghini, rozvěsila soupeřky jak korálky a vrchol přejela pouze s Van Vleuten. Ta samozřejmě ve zbývajících kilometrech nechala všechno na Italce, která v té době vypadala velmi silně.

Za touto dvojicí se utvořila pětice, v níž se sešly ty z žen, které jsme favorizovali už před závodem: Polka Niewiadoma (Canyon), Dánka Ludwig, Němka Lippert (Sunweb), Britka Deignan a Nizozemka Vos (CCC-Liv).

Cyklistika je někdy hodně nespravedlivá. Van Vleuten totiž Borghini vůbec ve finiši nešanovala. Italka se rozhodla pro dlouhý sprint z první pozice, ale docházelo jí, takže i malinko vystrčila lokty, ale nic platno: Van Vleuten ji o galusku předčila.

Z druhé stíhací skupiny ještě před závěrem vypadla Ludwig a ze zbylé čtveřice byla podle očekávání nejrychlejší Vos. Čímž dovršila nizozemskou absolutní převahu v tomto závodě, a potvrdila tím jejich převahu v celé ženské cyklistice. Alespoň že Longo Borghini má bronz!

Krásnou trasu v krásném prostředí doplnil i krásný závod.