Mistryně světa v silničním závodě Annemiek van Vleuten je jednou z mála špičkových cyklistek, která pravidelně trénuje společně s mužskými profesionály. Také letos se chystá na společné soustředění s kolegy z týmu Mitchelton - Scott. Jako jediná z ženské sestavy.  

Annemiek van Vleuten je nepochybně nejlepší cyklistkou současnosti, potvrdila to i anketa o nejlepší nizozemskou (a vlastně automaticky světovou) cyklistku. Sedmatřicetiletá závodnice vyhrála mezi ženami, kategorii mužů ovládl Mathieu van der Poel. V letošní sezóně nejvíce zaujala 120 kilometrů dlouhým sólem a ziskem titulu mistryně světa v Yorkshiru, ale vyhrála toho mnohem víc. Obhájila vítězství na Giro Rosa (kde byl nejlepší i v bodovací soutěži a vrchařské soutěži), nejvýznamnějším etapovém závodě, vyhrál klasiky Strade Bianche a Lutych - Bastgne - Lutych. Navíc dojela druhá na Kolem Flander, Amstel Gold Race a Valonském šípu. 

Jedním z důvodů její skvělé formy je způsob tréninku. Oproti jvětšině soupeřek trénuje více hodin, často společně s muži. I v příštím roce si vyzkouší spolupráci s mužskou částí týmu Mitchelton - Scott. "Byla jsem opět pozvána na mužské soustředění od 4. ledna. Ostatní ženy přijet nechtějí," vysvětluje. 

"Ne každý je šílený jako já. Jde také o objem tréninku, který musíte zvládnout a já jsem na to zvyklá. Navíc jsou ostatní tou dobou na Tour Down Under. Já jdu jinou cestou," dodává. 

Ale nejde jen o společné týmové soustředění, Annemiek van Vleuten vyhledává náročné tréninkové podmínky sama. Před koncem roku odjíždí do Kolumbie, kde bude trénovat také společně s Estebanem Chavesem, dalším jezdcem celku Mitchelton - Scott. 

Sezónu zahájí 29. února na klasice Omloop Het Nieuwsblad, kde letos dojela čtvrtá za vítěznou krajankou Chantal Blaak. Závodem v Belgii zahájí další sezónu klasik, která byla letos velmi úspěšná (sedm umístění v první desítce, z toho pět pódií) a která je pro ni prvním velkým cílem další sezóny.  

"Všichni mluví o Olympijských hrách, ale pokud jde o mě, nejdřív se hodně soustředím na jaro. Čeká mě spousta skvělých závodů. Strade Bianche, opět bych ráda vyhrála Kolem Flander a tři ardenské klasiky. Hry jsou důležitým cílem, ale začnu je řešit až po jaře," popisuje své velké cíle. 

Na Olympijské hry nemá Annemiek van Vleuten nejlepší vzpomínky. V roce 2016 byla v brazilském Riu ve skvělé kondici a možná si jela pro zlatou medaili, ale v technickém a mokrém sjezdu tvrdě upadla a závod nedokončila. Brzy se ze zranění zad vyléčila a od té doby je jednou z nejlepších závodnic. Jako špičková vrchařka a časovkářka může myslet na vítězství v silničním závodě i v časovce. Stejně jako na světovém šampionátu ve Švýcarsku. Nizozemsko obhajuje olympijské zlato Anny van der Breggen a poslední tři světové tituly.