Opětovné testování vzorků na látku, která v letech 2016 a 2017 nebyla zjistitelná, navazuje na vyšetřování operace Aderlass. Ta se týká doktora Marka Schimdta, který dodával zakázané produkty mnoha cyklistům. Kvůli operaci Aderlass byli potrestáni Stefan Denifl, Georg Preidler, Borut Božič, Kristijan Koren a další.

Během vyšetřování Marka Schmidta se přišlo na to, že v roce 2016 a 2017 používali jiní jezdci, nikoliv zákazníci Marka Schimdta, dopingový produkt, který v té době ještě nebyl detekovatelný. „Během tohoto období existovalo množství zakázaných látek, které nebyly dostupné na běžném farmaceutickém trhu a pro které v laboratořích dosud neexistovaly optimální metody detekce. Tyto metody byly od té doby vylepšeny,“ říká deníku Het Nieuwsblad Peter Van Eenoo z dopingové laboratoře v belgickém Gentu. 

Má se jednat o americký produkt, ale jeho název není znám. Vzorky testují laboratoře v rakouském Seibersdorfu a v Kolíně nad Rýnem. Kontroly se zaměřují především na vzorky z Tour 2017. Je pravděpodobné, že některé vzorky budou pozitivní. V tom případě musí Světová antidopingová agentura (WADA) předat výsledky UCI a ta o nich bude informovat podezřelé a veřejnost. 

„Na základě dalších informací jsme identifikovali příslušné vzorky a provedli první analýzy. Teď se zdržujeme dalších komentářů," uvedla CADF.