Po nuceném vyřazení Giulia Ciccconeho ze sestavy pro Giro d'Italia je Pedersen hlavní postavou týmu Trek-Segafredo. A také je velkým favoritem zvlněných etap s možným hromadným dojezdem a největším favoritem bodovací soutěže. Od Pedersena se prostě očekává hodně. Na italskou Grand Tour se vrací po pěti letech, kdy dával přednost Tour  a Vueltě.

V prvních letech své kariéry jsem absolvoval hodně závodů v Itálii. Závodím tu rád, i když v posledních letech jsem tu moc závodů nejel. Na svá první dvě Gira v letech 2017 a 2018 mám stále jasné vzpomínky. Měl jsem tehdy jinou pozici, jiné ambice, odpovědnost a samozřejmě úspěchy, uvědomuje si bývalý mistr světa své současné postavení v hierarchii týmu.

 

Jedničkou Treku byl už během jarní sezóny, když posbíral pět umístění v první šestce na velkých klasikách, včetně třetího místa na Kolem Flander, čtvrtého místa na Paříž-Roubaix a šesté příčky na Milán-Sanremo. Během klasik jsem si držel dobrou formu. Po Roubaix jsem měl pauzu, sice malou, ale rozhodně dobrou a potřebnou. Bylo to náročné jaro, ale nemyslím si, že by mi došlo už během Gira. Možná za to zaplatím později v sezóně, ale teď jsem přesvědčený, že jsme s trenérem zapracovali na udržení dobré kondice.

Pedersen má jasné priority, hlavním cíle. je vyhrát aspoň jednu etapu a druhým cílem je bodovací soutěž. Na tu myslí už před úvodní individuální časovkou. Plán do časovky je jet na plný plyn a získat co nejvíce bodů do soutěže o maglia ciclamino. Soupeři v bodovací soutěži jsou silní a Giro je hrozně těžký závod. Chci jít krok za krokem. Priorita je jasná - vyhrát etapu. A já udělám všechno pro to, aby se mi to podařilo. Pak si myslím, že tyto dva cíle jdou jasně ruku v ruce. Vyhrávat etapy znamená brát hodně bodů. Každopádně si myslím, že bitva o ciclamino by se mohla odehrát nejen mezi sprintery. Takový Evenepoel například může také usilovat o vítězství v mnoha etapách a o dres. Bude to zajímavý souboj, vysvětluje.

Letošní Giro by mu mělo vyhovovat, konkurence mezi sprintery není tak velká jako na Tour de France, takže se může zapojit do hromadných dojezdů, zkusit uspět i ve zvlněných etapách a třeba taky chodit do úniků. Už teď mám v hlavě některé etapy. Budu mít kolem sebe dobrý tým. Přede mnou pojede Alex Kirsch a před ním Daan Hoole. Dva chlapi jako hory, které mě budou chránit. Před nimi bude spurtu rozjíždět Vergaerde. Je to silný vlak. Není tradiční, ale ukázali jsme, že jsme schopni zajíždět dobré výsledky.

Bez Cicconeho nemá Trek lídra na celkové pořadí a etapová vítězství jsou proto zásadní. Bauke Mollema se bude snažit o úniky v kopcích. Pevně věřím, že jako tým můžeme zajet skvělé Giro a že Bauke bude také usilovat o etapu, aby taky doplnil sbírku. Samozřejmě, že ztráta Cicca je těžkou ranou, ale to nic nemění na naší motivaci udělat pro úspěch maximum.