Kolumbijský triumf 

Etapový závod Tour Colombia vyvrcholil nejtěžší etapou s cílem na Alto de Palmas. Rozhoodvalo se mezi nejlepšími kolumbijskými vrchaři. V dresu lídra celkového pořadí vstoupil do etapy Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) a snažil se bojovat i v dlouhém cílovém výjezdu, ale nevydržel a čtyři kilometry před cílem odpadl. Vepředu tak zbyli jen Kolumbijci. 

Nejdéle u sebe vydrželi Miguel Angel Lopez (Astana), Nairo Quintana (Movistar), Ivan Sosa (Sky) a Egan Bernal (Sky). Nepříjemný problém museli řešit Quintana a Sosa poté, co je zastavil až příliš nadšený fanoušek. Ale dokázali se vrátit dopředu a zatímco Lopez a Sosa taktizovali, protože jim šlo především o celkové pořadí, uvolnili tím cestu k etapě Nairu Quintanovi. 

Quintana zvítězil s náskokem osmi sekund, ale protože v sobotní etapě ztratil příliš času, na pódium se nedostal. Druhý skončil Sosa, ale Lopez měl stejný čas a zvítězil v celkovém pořadí. Prvních devět míst v etapě získali Kolumbijci, až desátý byl Ekvádorec Jhonatan Narvaez (Sky). 

A Kolumbijci byli suverénní i v konečném pořadí. Obsadili prvních šest míst a také osmé a desáté. Lopez vyhrál s náskokem čtyř vteřin, třetí Daniel Felipe Martinez (EF Education First) zaostal o 42 sekundy. 


V Provence zvítězil Gorka Izagirre

Astaně se dařilo i na jihu Francie. V celkovém pořadí vyhrál Gorka Izagirre (Astana) a napodobil bratra Iona, který před týdnem slavil ve Valencii. Rozdíly v celkovém pořadí byly minimální, v poslední etapě dojel za vítězným Johnem Degenkolbem (Trek - Segafredo) Australan Simon Clarke (EF Education First) a dotáhl se na Izagirreho, kterému to přesto stačilo na celkové vítězství. A jedinou sekund ztratil třetí Tony Gallopin (AG2R La Mondiale). 

Clarke zvítězil v bodovací soutěži, nejlepším vrchařem se stal Lilian Calmejane (Direct Energie) a nejlepším mladým závodníkem David Gaudu (Groupama - FDJ). 


Sezónu v Itálii zahájila klasika Trofeo Laigueglia

Silniční sezóna byla konečně zahájena i v Itálii. Klasika Trofeo Laigueglia nabídla skvělý závod a 40 kilometrů dlouhé sólo Simoneho Velasca (Neri - Selle Italia). Třiadvacetiletý rodák z ostrova Elba získal své první profesionální vítězství a byl velmi dojatý. Skupina pronásledovatelů ztratila 42 sekundy a nejrychlejší zde byl Nicola Bagioli (Nippo Vini Fantini) a třetí Matteo Sobrero (Itálie). 


Valverde marně stíhá první vítězství

Také ve španělské Murcii řádila kazašská Astana. V celkovém pořadí vyhrál domácí Luis Leon Sanchez. V úvodní etapě měli závodníci Astany výjimečnou převahu. Ani Alejandro Valverde (Movistar) s tím nedokázal nic udělat a po krátkém úniku zvítězil Pello Bilbao, druhý dojel Omar Fraile a třetí Sanchez. Valverde byl čtvrtý. 

Mistr světa se rozhodl útočit ve druhé a závěrečné etapě. Dokázal ujet všem kromě Luise Leona Sancheze. Dva murcijští závodníci a velcí kamarádi chvíli spolupracovali, ale poté začal Sanchez taktizovat a do spurtu měl více sil a zvítězil. Kromě etapy vyhrál i celkové pořadí. Valverde skončil druhý v etapě i celkově a stále nedokázal vyhrát v duhovém dresu. Přesto byl spokojený. 

Jezdci Astany vyhráli všechny hlavní soutěže. Sanchez vyhrál bodovací soutěž, nejlepším vrchařem se stal Jakob Fuglsang a Astana vyhrála i mezi družstvy. 


Ackermann vyhrál v Almerii

Den po skončení Kolem Murcie se závodilo v Almerii. Peloton se brzo rozdělil na dvě skupiny a poslední hodina závodu se pod taktovkou týmu Mitchelton - Scott jela průmerné rychlosti 50 kilometrů za hodinu. Mitchelton rozjel spurt pro Luku Mezgece, ale za ním se rozjel Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) a těsně zvítězil před krajanem Marcelem Kittelem (Katusha Alpecin). 


Závody pokračují v Ománu

První dvě etapy už jsou odjety v Ománu. V první zvítězil Alexander Kristoff (UAE Emirates) a ve druhé, o něco náročnější, byl nejlepší loňský celkový vítěz Alexej Lucenko (Astana). Kazašský mistr odskočil soupeřům a dojel s náskokem třech sekund před Kristoffem a Ryanem Gibbonsem (Dimension Data). Kristoff se udržel ve vedení. 

Foto Sirotti, Bettini